Piersicile - gustoase, dar şi sănătoase

1 2 jpg jpeg

Piersicile proaspete, coapte, sunt un aliment gustos, uşor de digerat şi sărac în calorii. Un fruct de mărime medie cântăreşte cam 100 g şi conţine 30 de calorii. Piersicile uscate au de 6 ori mai multe calorii decât cele proaspete. Dar 50 g de fructe uscate asigură mai mult de o treime din necesarul zilnic de fier al unui organism şi o bună parte din cel de potasiu.

Iată cum contribuie piersicile la sănătatea noastră!

Vitamina C. Dacă o mâncăm cu coajă, o piersică ne furnizează mai mult de 3 sferturi din necesarul zilnic de vitamina C. Dar, atenţie: în compot, îşi pierd peste 80% din conţinutul de vitamina C al fructului crud.

Provitamina A. Numită şi betacaroten, aceasta oferă o protecţie importantă pentru piele. În organism, este transformată parţial în vitamina A – motiv pentru care se numeşte provitamina A.

Vitamina B1. Este o vitamină importantă pentru sistemul nervos.

Vitamina B2. Este cunoscută şi ca riboflavină şi are un rol însemnat în metabolizarea grăsimilor, a proteinelor şi a carbohidraţilor.

Calciu. Este responsabil pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor, dar are un rol important şi în buna funcţionare a muşchilor.

Fier. Un mineral necesar pentru formarea de globule roşii în sânge şi pentru capacitatea acestora de a transporta oxigenul în organism.

Fosfor. Este necesar pentru asimilarea nutrimenţilor în organism.

Sodiu. Reglează echilibrul apei în organism, presiunea arterială, contracţia musculară şi transmiterea impulsurilor nervoase.

Zinc. Contribuie la menţinerea echilibrului hormonal, la înnoirea ţesuturilor şi întăreşte imunitatea organismului.

Betacriptoxantină. Este un antioxidant care, în combinaţie cu zeaxantina, reduce riscul de artrită, potrivit unei cercetări recente. De asemenea, zeaxantina şi luteina au un efect benefic în prevenirea degenerescenţei maculare, o afecţiune a ochilor asociată cu îmbătrânirea.

Enzime care facilitează digestia şi îi conferă un efect laxativ uşor.

Flavonoide, cu rol anticancerigen.