Obiectiv: mai puţine alimente procesate
După denumire, alimentele procesate înseamnă orice produs care a trecut printr-un proces de prelucrare. Acesta include mai multe tehnici şi etape, precum conservarea, fierberea, deshidratarea sau pasteurizarea. Prin prelucrare, alimentele îşi pierd conţinutul de fibre, substanţele nutritive, vitaminele şi mineralele.
Deşi par mai gustoase faţă de cele naturale, alimentele procesate conţin conservanţi, coloranţi şi potenţiatori de aromă, tocmai pentru a le face cât mai atractive pe rafturile magazinelor. Unele produse dau chiar şi dependenţă, după ce sunt consumate o perioadă. Specialiştii în nutriţie susţin că aditivii şi substanţele chimice care sunt adăugate în aceste alimente afectează sănătatea pe termen lung şi sunt răspunzătoare pentru o mulţime de boli.
Alege alimentele sănătoase
Un prim pas în reorganizarea alimentaţiei constă în înlocuirea alimentelor procesate, cum ar fi mezelurile, conservele cu sare, brânza topită, cremele tartinabile, iaurturile cu fructe şi produsele de patiserie cu alterantivele sănătoase, cum sunt legumele şi fructele proaspete, cerealele integrale, peştele, lactatele degresate.
Debarasează-te de alimentele ambalate, hiperprocesate, care conţin o mulţime de ingrediente, despre care majoritatea consumatorilor nici nu ştiu ce înseamnă. Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii din Franţa şi Brazilia, alimentaţia bogată în produse ultraprocesate ar putea creşte riscul de cancer cu 12%. Chiar şi un aport puţin semnificativ poate creşte riscul de apariţie a tumorilor.
În principiu, produsele care au termene foarte foarte lungi de valabilitate sau a căror etichetă nutriţională ne arată că au multă sare, mult zahăr, multe grăsimi sunt de evitat. În rest, cel mai bine e să gătim acasă, din ingrediente simple, dar acest lucru nu e întotdeauna posibil din diferite motive. Şi acasă, deşi nu folosim agenţi amelioratori industriali, avem şanse mari să facem greşeli şi produsul final să nu fie tocmai sănătos. În concluzie, produsele procesate corect alese în funcţie de etichetă, consumate alături de mâncarea preparată în casă pot face parte din dieta omului modern, cu menţiunea să fie cât mai dense nutriţional şi mai adecvate necesităţilor nutriţionale ale persoanei respective.