Obiectiv: mai puţine alimente procesate

1 2 jpg jpeg

Dup─â denumire, alimentele procesate ├«nseamn─â orice produs care a trecut printr-un proces de prelucrare. Acesta include mai multe tehnici ┼či etape, precum conservarea, fierberea, deshidratarea sau pasteurizarea. Prin prelucrare, alimentele ├«┼či pierd con┼úinutul de fibre, substan┼úele nutritive, vitaminele ┼či mineralele.

De┼či par mai gustoase fa┼ú─â de cele naturale, alimentele procesate con┼úin conservan┼úi, coloran┼úi ┼či poten┼úiatori de arom─â, tocmai pentru a le face c├ót mai atractive pe rafturile magazinelor. Unele produse dau chiar ┼či dependen┼ú─â, dup─â ce sunt consumate o perioad─â. Speciali┼čtii ├«n nutri┼úie sus┼úin c─â aditivii ┼či substan┼úele chimice care sunt ad─âugate ├«n aceste alimente afecteaz─â s─ân─âtatea pe termen lung ┼či sunt r─âspunz─âtoare pentru o mul┼úime de boli.

Alege alimentele s─ân─âtoase

Un prim pas ├«n reorganizarea alimenta┼úiei const─â ├«n ├«nlocuirea alimentelor procesate, cum ar fi mezelurile, conservele cu sare, br├ónza topit─â, cremele tartinabile, iaurturile cu fructe ┼či produsele de patiserie cu alterantivele s─ân─âtoase, cum sunt legumele ┼či fructele proaspete, cerealele integrale, pe┼čtele, lactatele degresate.

Debaraseaz─â-te de alimentele ambalate, hiperprocesate, care con┼úin o mul┼úime de ingrediente, despre care majoritatea consumatorilor nici nu ┼čtiu ce ├«nseamn─â. Potrivit unui studiu efectuat de cercet─âtorii din Fran┼úa ┼či Brazilia, alimenta┼úia bogat─â ├«n produse ultraprocesate ar putea cre┼čte riscul de cancer cu 12%. Chiar ┼či un aport pu┼úin semnificativ poate cre┼čte riscul de apari┼úie a tumorilor.

├Än principiu, produsele care au termene foarte foarte lungi de valabilitate sau a c─âror etichet─â nutri┼úional─â ne arat─â c─â au mult─â sare, mult zah─âr, multe gr─âsimi sunt de evitat. ├Än rest, cel mai bine e s─â g─âtim acas─â, din ingrediente simple, dar acest lucru nu e ├«ntotdeauna posibil din diferite motive. ┼×i acas─â, de┼či nu folosim agen┼úi amelioratori industriali, avem ┼čanse mari s─â facem gre┼čeli ┼či produsul final s─â nu fie tocmai s─ân─âtos. ├Än concluzie, produsele procesate corect alese ├«n func┼úie de etichet─â, consumate al─âturi de m├óncarea preparat─â ├«n cas─â pot face parte din dieta omului modern, cu men┼úiunea s─â fie c├ót mai dense nutri┼úional ┼či mai adecvate necesit─â┼úilor nutri┼úionale ale persoanei respective.