Nu mâncaţi usturoi dacă suferiţi de colită!

1 2 jpg jpeg

Colita cronică reprezintă o inflamaţie de lungă durată a mucoasei intestinului gros. Această afecţiune este o formă de colită, de cele mai multe ori rezultată dintr-o colită acută necorespunzător tratată.

Simptomele sunt variate: dureri abdominale întreţinute sau declanşate de stări de tensiune nervosă, râgâieli, balonări, diaree cu perioade de linişte şi cu etape de exacerbare, toleranţă redusă la unele alimente (lapte, fructe etc.).

Alimentaţia şi starea psihică a pacienţilor joacă un rol foarte important în ţinerea sub control a acestei afecţiuni. De aceea, se recomandă în primul rând evitarea stresului şi adoptarea unei diete pe bază de fibre vegetale, dar săracă în produse lactate şi conserve. Evitaţi mesele copioase şi încercaţi să mâncaţi la ore fixe.

Pentru că această afecţiune provoacă deshidratare, este indicat să consumaţi lichide din belşug, dar cu înghiţituri mici. De asemenea, e foarte important să evitaţi alcoolul şi băuturile prea reci sau prea fierbinţi. Faceţi mişcare în mod regulat şi alegeţi băile calde în locul duşurilor.

Iată ce trebuie să excludeţi din alimentaţia dumneavoastră zilnică:

- dulciurile, carnea, ouăle; - alimentele bogate în reziduuri care balonează (fructe crude în cantităţi mari, legume); - alimentele preparate cu grăsime în exces (vegetale şi animale); - alimentele bogate în lactoză (lapte) sau cu potential laxativ (cafea); - alimentele iritante (usturoi, hrean, ardei iute, chili, ketchup iute); - alimentele acide sau care fermentează (bulion, brânzeturi fermentate); - supe instant, sosuri cu întăritori de gust.

Alimentele indicate sunt pâinea prăjită, orezul, grişul, brânza de vaci, ceapa, morcovii, bananele, afinele, coarnele, castanele, merele rase, gutuile, murele.

Trei reţete salvatoare

două căni de orez fiert, o cană de brânză de vaci, o jumătate de cană de pătrunjel verde tăiat mărunt, două linguri de ulei presat la rece, o ceapă tăiată mărunt, o linguriţă de mirodenii uscate şi măcinate, sare după gust.

Preparare: se amestecă orezul cu brânza, apoi se adaugă toate celelalte ingrediente în ordinea dată. Se dă la cuptor pentru 20 de minute la foc moderat.

6 cartofi, 100 g caş proaspăt, 3 linguri de făină integrală, 3 linguri de ulei, o linguriţă de sare, o ceapă tăiată mărunt, mirodenii.

se fierb cartofii în coajă, se curăţă şi se taie în felii subţiri. Într-un vas uns cu ulei se aşază un strat de felii de cartofi peste care se pun ceapa tăiată şi caşul răzuit. Se aşază în continuare încă un strat de cartofi, ceapă şi caş. Vasul se acoperă şi se dă la cuptor 30 de minute la foc mic. Se condimentează cu mirodenile preferate.

Preparare: căliţi uşor în două linguriţe de unt o jumătate de cească de ceapă tăiată, o jumătate de ceaşcă de ţelină tocată. Adăugaţi o ceaşcă de fiertură de legume, puţină sare.

Aduceţi la fierbere amestecul şi adăugaţi o ceaşcă de orez fiert în apa fierbinte, astfel încât fierberea să nu se oprească.

Micşoraţi focul şi adăugaţi o jumătate de linguriţă de seminţe de chimion, o jumătate de linguriţă de busuioc uscat şi măcinat. Acoperiţi vasul şi fierbeţi 15 minute. Înainte de a servi, puteţi adăuga o jumătate de cană de caş proaspăt frământat.