Motivele surprinzătoare pentru care nu te poţi opri din mâncat

1 2 jpg jpeg

Un studiu al cercetătorilor de la Aberdeen University din Londra, citat de dailymail.co.uk, arată că celulele cerebrale responsabile cu controlul apetitului îşi încetinesc activitatea pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ceea ce duce, în cele din urmă la o creştere în greutate începând cu vârsta mijlocie.

Acest lucru este explicat prin faptul că sentimentul de saţietate se instalează mai greu, ceea ce îi face pe oameni să mănânce mai mult.

Lipsa odihnei suficiente

Ştiai că oamenii au mai des senzaţia de foame când sunt obosiţi? Un studiu din 2011 al cercetătorilor americani de la Columbia University arată că persoanele care nu dorm destul mănâncă cu 300 de calorii mai mult pe zi, comparativ cu cele care se odihnesc cât au nevoie.

Acest lucru se întâmplă pentru că organismul produce mai multă grelină, atunci când oamenii nu dorm îndeajuns. Acelaşi studiu a arătat însă că, în cazul femeilor, senzaţia de foame în aceleaşi condiţii de somn puţin este mai accentuată decât în cazul bărbaţilor. Acest lucru duce la un aport caloric de până la patru ori mai mare decât în cazul bărbaţilor.

Semnul unei sarcini

Când rămân însărcinate, organismul femeilor produce noi ţesuturi, necesare dezvoltării embrionului. De aceea, este normal ca femeile însărcinate să mănânce mai mult, având nevoie de mai multă energie.

Antidepresivele

Tratamentele cu antidepresive, în special cele care conţin mirtazapin, poate stimula senzaţia de foame. Antidepresivele perturbă funcţia hipotalamusului, partea creierului responsabilă cu controlul apetitului.

Ştirile negative

Cercetători de la University of Miami spun că buletinele de ştiri care vorbesc mult despre dificultăţile economice pot face telespectatorii să mănânce mai mult.

Un studiu din 2013 a arătat ca oamenii care erau expuşi unor mesaje despre vremurile grele ce urmează consumau mai multe alimente atunci când li se spunea că sunt bogate în calorii, comparativ cu voluntarii supuşi unor mesaje neutre.

Când grupul telespectatorilor care urmărise ştiri negative a primit hrană despre care i s-a spus că nu are multe calorii, voluntarii au consumat cu 25% mai puţine alimente.

Menopauza creşte apetitul femeilor

Fluctuaţiile nivelului de progesteron în perioada de dinainte de instalarea menopauzei cresc apetitul. „Nivelurile de progesteron variază în perioada de doi până la cinci ani de dinainte de instalare a menopauzei, iar acest lucru pare să afecteze pofta de mâncare“, spune Leila Hannah, medic ginecolog, citată de dailymail.co.uk.