Motivele pentru care marijuana provoacă poftă de mâncare  

1 2 jpg jpeg

În cele mai multe cazuri, pe lângă starea de bine dată de canabis, planta provoacă pofte de dulciuri, chipsuri şi alte gustări bogate în carbohidraţi. Cauza acestui efect nedorit este substanţa activă din marijuana, THC-ul.

Gary Wenk, autor al cărţii "Creierului tău pe mâncare", explică: creierul uman este împărţit: unele zone controlează dispoziţiile, în timp ce altele influenţează apetitul, determinând dacă mâncăm sau nu. Ori de câte ori se consumă un drog, acesta se distribuie pretutindeni în creier, astfel încât atunci când THC-ul intră în părţile creierului care afectează starea de spirit, substanţa stimulează euforia, iar apoi ajunge în părţile care stimulează apetitul, provocând pofta de mâncare.

Un alt specialist, Ginger Hultin, dietetician şi purtător de cuvânt al Academiei de Nutriţie şi Dietetică, a adăugat că THC-ul stimulează sistemul endocannabinoid, o zonă complexă a creierului care reglează comportamentul alimentar şi echilibrul energetic: "Canabisul influenţează zone primitive ale creierului, care controlează apetitul şi emoţiile. De asemenea, provoacă şi eliberarea hormonul ghrelin, care stimulează foamea".

Cercetările au arătat şi că senzaţia de saţietate este stopată atunci când se consumă cannabis, deci poţi mânca fără oprire! Aceste lucru poate avea efecte negative pentru cei ce îşi doresc să piardă în greutate, deoarece un apetit crescut, împreună cu inhibiţile scăzute date de drog duc de cele mai multe ori la excese alimentare.

Cu toate acestea, planta s-a dovedit a fi folositoare în tratamentul bolnavilor de cancer şi HIV care au parte de un apetit periculos de scăzut. Pacienţii care au încercat marijuana împreună cu tratamentul de chimioterapie, au reuşit să mănânce, câştigând astfel forţe noi pentru a lupta împotriva bolii.

Anumite studii au folosit substanţa activă din THC pentru a creşte apetitul şi au reuşit acest lucru, însă efectele negative au fost devastatoare, din cauză că pe lângă pierderea în greutate şi scăderea poftei de mâncare, pacienţii au început să se simtă lipsiţi de emoţii, depresivi, iar un unele cazuri, s-au sinucis.