Motive ciudate pentru care nu reuşeşti să slăbeşti

1 2 jpg jpeg

Probleme de cuplu

Un studiu recent a constatat că cuplurile care obişnuiesc să se certe frecvent şi care manifestă furie în timp ce o fac au niveluri mai mari în organism ale hormonului ce declanşează foamea (grelina).

În urma studiului, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste cupluri au consumat mai multe alimente bogate în sodiu şi grăsimi nesănătoase. Rezultatele sugerează, astfel, că aşa-numitul stres marital poate fi un factor de risc important pentru creşterea în greutate.

Prea mult fier în organism

Dacă te gândeai să reduci consumul de carne roşie pentru a avea un control mai bun asupra caloriilor, iată încă un motiv în plus s-o faci: un nou studiu sugerează că fierul din carnea roşie ar putea interfera cu hormonii majori implicaţi în echilibrul alimentar (grelina - hormonul foamei şi leptina - hormonul saţietăţii), astfel că metabolismul este încetinit şi are nevoie din nou de hrană.

Astfel, femeile între 18 şi 50 de ani au nevoie de 18 mg de fier zilnic, iar cele de peste 50 de ani de doar 8 mg. Consumul a mai mult de un kilogram de carne roşie săptămânal este suficient pentru a ridica nivelul de leptină, avertizează cercetătorii.

ADN-ul

În viitor, ştiinţa va fi capabilă să descopere genele responsabile pentru creşterea în greutate, însă deocamdată nu se ştie cu exactitate dacă factorii genetici au legătură cu tendinţa de îngrăşare.

De altfel, în cadrul unui studiu la care au luat parte 9000 de femei şi bărbaţi, Michael C. Parent, profesor în cadrul Texas Tech University, şi colegii săi au analizat convingerile oamenilor potrivit cărora moştenirea genetică ar influenţa riscul de a lua în greutate.

Trei ani mai târziu, cercetătorii au constat că persoanele care puneau pe seama factorilor genetici greutatea crescută aveau tendinţa să facă mai puţină mişcare şi să mănânce sănătos.

Este mai greu să slăbeşti

Studii recente publicate în Obesity Research & Clinical Pratice indică faptul că tinerii de astăzi se îngraşă mai repede consumând mai puţine calorii, spre deosebire de părinţii lor. Deşi consumă aproape aceeaşi cantitate de mâncare şi face mai multă mişcare, generaţia actuală se îngraşă mai mult decât acum 40 de ani.

Suntem nevoiţi, astfel, să adoptăm un stil de viaţă cât mai sănătos şi să facem mai multă mişcare.