Morcovii ne protejează de cancer

Proprietăţile anticancer ale morcovilor sunt mult mai puternice dacă aceste legume sunt preparate întregi, fără să fie tăiate, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea din Newcastle, informează Mediafax.
Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că morcovii fierţi întregi conţin cu 25% mai mult falcarinol - o substanţă anticancer - comparativ cu morcovii tăiaţi bucăţi înainte de preparare. Experimentele de laborator, efectuate pe şoarecii a căror dietă a fost suplimentată cu falcarinol, au demonstrat că aceştia au dezvoltat mai puţine tumori canceroase.
Coordonatoarea studiului a explicat că, prin tăierea morcovilor în rondele, se măreşte suprafaţa prin care nutrimentele sunt eliminate din legume, ajungând în lichidul în care ele sunt preparate. “Dacă morcovii sunt fierţi întregi şi sunt tăiaţi rondele ulterior, nutrimentele rămân în interiorul legumei”.
Cercetătorii au încercat să afle ce se întâmplă cu morcovii atunci când sunt tăiaţi şi gătiţi. Ei au descoperit că, atunci când morcovii sunt încălziţi, celulele legumei mor, iar aceasta îşi pierde capacitatea de a păstra apa în interior, provocând o creştere a concentraţiei de falcarinol.
Căldura înmoaie pereţii celulelor, permiţând compuşilor solubili, precum zahărul şi vitamina C, să iasă prin suprafeţele de incizie, determinând eliminarea acestora, în lichidul înconjurător. Dacă morcovii sunt tăiaţi înainte de fierbere, suprafaţa de incizie devine mult mai mare, iar cantitatea de nutrimente pierdute creşte.
3 idei să-i introduceţi în dietă
Iată trei idei pentru a-i introduce în dietă, conform specialiştilor americani citaţi în cartea ”30 de minute pe zi pentru o inimă sănătoasă”, apărută la editura Reader’s Digest.
1. Pregătiţi un bol cu morcovi mici pentru o gustare ce nu vă va aduce calorii nedorite. 2. Puneţi morcovi la microunde, cu o linguriţă de miere; presăraţi deasupra pătrunjel. 3.Pregătiţi morcovi la cuptor cu ulei de măsline, păstârnac şi arpagic.
Ne ţin tineri
Morcovii conţin beta-caroten, un antioxidant care poate fi transformat de organism în vitamina A. Antioxidanţii sunt importanţi pentru organismul uman deoarece contribuie la menţinerea sănătăţii inimii şi la prevenirea bolilor asociate îmbătrânirii. Aceste substanţe blochează parţial radicalii liberi şi apără ţesuturile de distrugerile pe care acestea le provoacă în organism, odată cu înaintarea în vârstă.