Merele te apără de FRIG

1 2 jpg jpeg

Proteinele "ţin de cald"

Proteinele animale şi vegetale sunt foarte importante pentru organism. Cu atât mai mult pe perioada iernii, când cresc imunitatea. Mai mult, proteinele ajută muşchii din organism să genereze căldură pentru ca organismul să se adapteze la temperaturile scăzute.

E recomandat să mănânci un ou fiert pe zi, de preferat la micul dejun, fiindcă proteina din albuşul de ou este asimilată uşor în organism.

Lactatele întăresc sistemul imunitar

Asemeni alimentelor bogate în vitamine, şi lactatele ajută sistemul imunitar, în special iaurturile probiotice, care acţionează ca un vaccin împotriva microbilor.

E bine să mănânci în fiecare zi un iaurt, dimineaţa. Poţi adăuga în el fructe uscate sau cereale. Laptele conţine mult calciu, necesar oaselor, dar şi zinc, mineral care are proprietăţi antivirale. O jumătate de litru de lapte degresat pe zi va face minuni pentru sănătatea ta.

Salatele de fructe şi de legume te revitalizează

Din cauză că iarna soarele luminează mai puţin, vremea fiind mai mult mohorâtă, te poţi simţi deseori fără vlagă. Mizează pe legume şi fructe proaspete, fiindcă au un conţinut bogat în antioxidanţi, oferindu-ţi energie şi ferindu-te de boli.

Totodată, ele protejează pielea de efectele frigului. Alege-le pe cele colorate şi creează un mozaic în farfuria ta: combină alimente roşii, galbene sau portocalii (roşii, ardei gras roşu şi galben, morcovi, sfeclă roşie şi citrice).

Dacă mănânci în fiecare dimineaţă o salată din două roşii, un ardei, un morcov şi o jumătate de sfeclă roşie, vei asigura organismului vitaminele şi mineralele necesare pentru întreaga zi şi te vei simţi în formă.

Făinoasele şi fructele dulci îţi dau energie

Include în meniul de iarnă pastele făinoase şi cartofii. Amidonul din paste şi cartofi eliberează lent glucoza în organism. Această substanţă reprezintă o adevărată sursă de energie, necesară mai ales iarna. Glucoza se mai găseşte în dulciuri, în fructele dulci şi în miere. Între mese, mănâncă rodii, pere, mere şi fructe uscate sau confiate.

Uleiurile vegetale menţin pielea catifelată

Acizii graşi esenţiali bogaţi în vitamina E menţin pielea hidratată pe tot parcursul perioadei reci, ferind-o de uscăciune şi de aspectul de scoarţă de copac. Îi găseşti în uleiurile vegetale, cum ar fi cel de măsline sau de rapiţă, pe care le poţi folosi la salate.

6 motive să le consumi

Fibrele din mere ajută digestia şi pierderea kilogramelor în plus

Un măr conţine 3 grame de fibre, adică 10% din necesarul zilnic recomandat

Reduc colesterolul rău şi previn îngroşarea arterelor

Previn constipaţia şi facilitează eliminarea substanţelor toxice

Merele au efect antioxidant

Sucul de mere stimulează memoria