Merele te ajut─â s─â reduci colesterolul

1 2 jpg jpeg

1. Ne protejeaz─â de infarct. Cantitatea mare de fibre con┼úinut─â face ca merele s─â lupte cu nivelul de colesterol, cu ├«ngro┼čarea arterelor ┼či s─â previn─â atacul cerebral ┼či infarctul.

2. Men┼úin normal nivelul glicemiei. De┼či merele sunt fructe dulci, ele con┼úin zaharuri foarte simple, ├«n majoritate fructoz─â, care este eliberat─â lent ├«n s├ónge, f─âr─â a cre┼čte glicemia.

3.Ne vitaminizează. Merele sunt o sursă importantă de vitamina C. Fără aceasta, organismul nostru ar fi mult mai slab în faţa microbilor.

4. Ne protejeaz─â de radia┼úia solar─â ultraviolet─â. Ultimele studii ┼čtiin┼úifice au ar─âtat c─â fenolii antioxidan┼úi afla┼úi ├«n coaja unor soiuri de mere cresc mult rezisten┼úa pielii umane la radia┼úia ultraviolet─â solar─â.

5. Previn cancerul de colon. Datorit─â fibrelor alimentare insolubile ce previn constipa┼úia ┼či protejeaz─â mucoasa colonului de diver┼či cancerigeni chimici, merele previn cancerul de colon.

6. Previn osteoporoza. Un flavonoid con┼úinut doar ├«n mere previne osteoporoza asociat─â cu menopauza, datorit─â ac┼úiunii antiinflamatoare ┼či antioxidante specifice.

7. Ne ajută să slăbim. Merele pot constitui alimentul principal al unei diete sănătoase. Consumul a trei mere într-o zi va produce senzaţia de saţietate.

8. Scad colesterolul. Un consum de 2-3 mere pe zi diminueaz─â nivelul colesterolului, iar dup─â dou─â luni, se observ─â o sc─âdere a nivelului cu 5-15%.

Merele Ionatane, bogate în vitamina C

Sunt de m─ârime medie, cu coaja neted─â ┼či gust dulce-acri┼čor. Coaja este sub┼úire, de culoare ro┼čiatic─â, de obicei f─âr─â dungi. Pulpa este alb-g─âlbuie, suculent─â, dulce, prezint─â o arom─â foarte intens─â. Speciali┼čtii le recomand─â datorit─â con┼úinutului ridicat de vitamina C.

"Ro┼ču delicios", pentru o inim─â s─ân─âtoas─â

Este unul dintre cele mai cunoscute ┼či mai cultivate tipuri de mere. Pulpa este alb─â, cremoas─â ┼či suculent─â, de aceea este recomandat s─â fie consumat crud. Merele ro┼čii con┼úin ├«n coaj─â licopenul, o substan┼ú─â care, ├«n anumite cantit─â┼úi, reduce riscul de inflamare a miocardului.

"Galben delicios" stimuleaz─â sistemul imunitar

La fel de gustoase, de-┼úi las─â gura apa, sunt ┼či merele galbene. De asemenea, pentru echilibrarea sistemului limfatic sunt preferate fructele ┼či legumele de culoare galben─â. Merele cu pigment galben con┼úin carotenoizi, care combat colesterolul r─âu ┼či previn bolile cardiovasculare.