Iaurtul de casă, plin de calciu şi vitamine

1 2 jpg jpeg

Acru şi răcoritor, iaurtul este ideal pentru zilele caniculare de vară. În special iaurtul preparat din lapte integral are o valoare nutritivă ridicată şi ne furnizează cea mai pură energie. Poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit ca bază pentru salatele de fructe sau legume.

E important să citiţi bine eticheta iaurturilor din magazin şi să nu vă lăsaţi păcălit de reclama „produs natural”.

Nu prezintă nici un interes din punct de vedere terapeutic iaurtul care conţine aditivi chimici (enzime sintetice, conservanţi, emulgatori sau arome şi coloranţi sintetici, ca în cazul iaurturilor cu fructe sau a celor cu termen mare de garanţie). Dacă vreţi să beneficiaţi de toate calităţile iaurtului, e de preferat să-l preparaţi în casă.

Iată care sunt proprietăţile iaurtului natural:

Este uşor asimilabil şi mai uşor digerabil decât laptele integral proaspăt.

Conţine bacterii valoroase, ce asigură existenţa unei flore intestinale binefăcătoare şi ajută la digestia altor alimente consumate în acelaşi timp.

Conţine majoritatea substanţelor hrănitoare necesare corpului şi ne furnizează vitaminele din grupul B şi săruri de calciu.

Aceste indicaţii sunt aceleaşi pentru toate varietăţile de lapte acru, lapte prins, lapte covăsit, chefir sau lapte bătut, preparate natural prin fermentarea laptelui proaspăt în prezenţa fermenţilor specifici. Excesul de acid lactic are, în timp, efecte demineralizante.

Doza zilnică de iaurt în cazul unei cure e de 50-100 ml. Cura nu se va prelungi mai mult de 10 zile. Iaurtul, ca orice produs lactat consumat în exces (peste 500 ml zilnic), duce la acumularea mucozităţilor în corp, agravând în special bolile aparatului respirator.

Persoanele care consumă iaurt în exces se expun riscului de a face sinuzită, bronşită sau amigdalită.

Lapte bătut indian cu mirodenii

Laptele acru, iaurtul sau laptele prins se amestecă în proporţii egale cu apă. Se adaugă o linguriţă de zahăr brun şi mirodenii: scorţişoară, cimbrişor, ghimbir, şofran (turmeric), angelică (rădăcină), fenicul, cardamon.

Reţetă de lapte sănătos

Laptele dulce, proaspăt, nefiert, încălzit uşor (la temperatura corpului) se diluează în proporţii egale cu ceai de plante (mentă, muşeţel, salvie, lemnul domnului). Se mai poate adăuga o linguriţă de miere.