Iată ce conţine de fapt un hot dog!

1 2 jpg jpeg

Oricât de gustos ar fi, hot dog-ul nu este benefic pentru sănătate. S-a demonstrat ştiinţific că hot dog-ul creşte riscul de cancer la intestine, din cauza E-urilor pe care le conţine.

De obicei, hot dog-ul este preparat din resturi de carne de porc (bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase), la care se adaugă pui sau curcan. Această carne este amestecată cu apă, conservanţi, arome şi coloranţi.

Însă, unele varietăţi de hot dog conţin foarte puţină carne. În schimb, conţin până la 64% carne procesată mecanic (pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi amestecată cu apă). Carnea rezultată din acest proces este de zece ori mai ieftină decât cea obişnuită.

În compoziţia hot dog-ului se găseşte şi amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare pentru a-l face mai voluminos, cât şi pentru a lega mai bine compoziţia.

Nici sarea nu lipseşte din compoziţia hot dog-ului. Unul singur poate conţine până la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandată zilnic pentru un adult.

În ceea ce priveşte E-urile, un hot dog conţine:

- Nitrit de sodiu (E250)- potenţial cancerigen, utilizat pentru a împiedica schimbarea culorii hot dog-ului.

- Trifosfaţi de potasiu şi sodiu (E451)- săruri produse sintetic, care dau hot dog-ului o textură fermă şi permit uleiurilor şi grăsimilor să se amestece cu apa. E451 este folosit şi în detergenţi.

- Ascorbat de sodiu (E301)- o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.

- Carmin (E120)- un colorant care se mai găseşte şi în iaurturi, rujuri, glazură. Acesta poate provoca reacţii alergice sau chiar şoc anafilactic la unele persoane.

- Extract de ardei iute (E160c)- colorant natural.