Iată ce beneficii ai dacă mănânci mazăre!

image

Mazărea este un aliment hrănitor, ce conține antioxidanți și fibre. Pe lângă acestea, mazărea este o sursă de proteine și vitamine precum A, K și C și de minerale precum manganul, fierul și fosforul, informează healthline.com. Iată și ce alte beneficii mai are mazărea verde.

Este sățioasă

Mazărea face parte din familia leguminoaselor, la fel ca lintea, soia sau năutul, informează webmd.com. Grație faptului că mazărea este o sursă de proteine vegetale, aceasta contribuie la instalarea senzației de sațietate. Proteinele și fibrele contribuie împreună la reducerea senzației de foame.

Conținutul unic de proteine din mazărea verde face din acest aliment o opțiune bună pentru cei care țin post sau cei care nu consumă, de obicei, alimente de origine animală.

Susține sănătatea sistemului digestiv

Fiind bogată în fibre, mazărea aduce o mulțime beneficii sistemului digestiv. Fibrele hrănesc bacteriile bune din intestine, menținând sănătatea digestivă. Un consum regulat de fibre este asociat cu o digestie optimă și cu scăderea riscului de a dezvolta hemoroizi și anumite afecțiuni precum diverticulita. Diverticulita este o afecțiune ca implică pungi mici, inflamate în peretele colonului, scrie Clinica Mayo.

Alege, totuși, să ai o dietă diversificată care să conțină o gamă variată de nutrienți. Un consum exagerat de fibre poate cauza unele neplăceri precum balonare, crampe abdominale sau flatulență, scrie medicalnewstoday.com.

Poate preveni anumite boli

Datorită conținuturilor sale nutritive, mazărea se poate dovedi un ajutor de nădejde în prevenirea anumitor afecțiuni. Printre acestea se remarcă:

-bolile de inimă. Mazărea verde conține minerale bune pentru menținerea sănătății cardiace, precum calciu, potasiu sau magneziu. În plus, conținutul ridicat de fibre din mazărea verde este asociat cu scădera colesterolului total a celui „rău”, LDL, potrivit healthline.com.

-diabet. Mazărea verde prezintă anumite caracteristici care ajută la scăderea zahărului din sânge. De asemenea, are un indice glicemic scăzut (IG) ceea o transformă într-un aliment prietenos pentru persoanele cu diabet. Oferă și nutrienți ca magneziu, vitamine ca A, B, K, și C care pot reduce riscul de a face diabet.

-cancer. Consumul de mazăre ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer, grație conținutului de antioxidanți. În plus, mazărea conține saponine. Saponinele sunt compuși vegetali, cunoscuți pentru potențialele efecte anticancerigene.

Precauții

Mazărea este, în general, un aliment bine tolerat.  În unele cazuri,  aceasta poate da balonare, greață sau flatulență, informează draxe.com.

Mazărea conține, pe lângă nutrienți, și antinutrienți. Antinutrienții sunt substanțe care se regăsesc în multe alimente, precum leguminoasele și cerealele. Aceștia pot interfera cu digestia și aborbția mineralelor. Ține minte, însă, că antinutrienții pot crea probleme în cazul în care sunt consumați în mod excesiv. În cantități moderate, antinutrienții prezintă chiar unele beneficii, unii dintre aceștia având, printre altele, acțiune antioxidantă scrie verywellhealth.com . De aceea, este important să adopți o dietă echilibrată și să nu te axezi doar pe câteva alimente.

De Anca-Teodora Popa