Gustul dulce este cel mai hrănitor

1 2 jpg jpeg

Dacă alimentele care conţin aceste gusturi sunt folosite corect, ele vor hrăni bine corpul. Dacă sunt folosite inadecvat, vor dăuna metabolismului şi vor provoca diferite boli.

De exemplu, excesul de dulce determină creşterea în greutate, provoacă somnolenţă, apatie, respiraţie îngreunată, tuse, diabet.

Excesul de acru vă poate da o senzaţie de arsură pe gât, în piept şi în inimă.

Excesul de sărat ne face să suferim de sete, scade vitalitatea şi duce la pierderea dinţilor. De asemenea, determină albirea şi căderea părului, dar şi zbârcirea pielii.

Gustul amar reduce febra, scade efectul toxinelor, alină mâncărimea pielii şi usucă transpiraţia. Excesul de amar însă dă senzaţia de oboseală şi slăbiciune şi dăunează calităţii spermei.

Folosit în exces, gustul picant distruge fluidul viril, cauzează o senzaţie de arsură în gât şi corp, de sete şi de ameţeală.

Excesul de gust astringent reduce fluidele virile şi poate sta la originea unor afecţiuni precum paralizia unei părţi a corpului, balonarea abdomenului sau durerile cardiace.

Dulce, dacă sunteţi slăbit

Gustul dulce este indicat în orice anotimp dacă provine din alimente naturale, în cantităţi moderate şi combinat cu celelalte gusturi. Consumaţi alimente dulci (cereale, lapte, fructe bine coapte, miere, fructe uscate) atunci când vă simţiţi slăbiţi, devitalizaţi sau după ce aţi pierdut în greutate.

Gustul acru răcoreşte

Alimentele cu gust acru au proprietăţi energizante şi răcoritoare. Cele mai comune sunt fructele (lămâi, grepfrut, zmeură, vişine), dar şi vinul şi oţetul de mere.

Plantele medicinale folosite sunt cătina, măceşele, leuşteanul. Puteţi încerca cura cu oţet de mere diluat cu apă sau suc proaspăt de mere, dimineaţa timp de două săptămâni.

Gustul sărat reglează digestia

În doze mici, gustul sărat are efect digestiv, în doze medii, este purgativ, iar în doze mari este vomitiv. Alimentele sărate sunt sarea, brânza sărată, laptele de capră, măslinele, roşiile. Plante medicinale sărate sunt gălbenelele, măghiranul, scaiul vânăt, sânzienele, valeriana.

Alimentele amare detoxifiază

Gustul amar are un puternic efect detoxifiant. El se regăseşte în anghinare, salata verde, castraveţi, cacao, păpădie, dar şi în plantele medicinale precum ţintaura, lemnul domnului, brusturele, pelinul, talpa gâştei, aloe, cicoarea, muşeţelul sau echinaceea. Consumaţi ceaiuri calde neîndulcide din coada şoricelului, anghinare, brusture.

Gustul picant, antibiotic natural

Gustul picant e apreciat ca stimulent digestiv şi acţionează ca un antibiotic natural. Ceapa, usturoiul, hreanul, varza, ţelina, conopida, vinetele, ardeiul iute, ridichile sunt cele mai consumate alimente picante. Gustul picant e indicat iarna pentru că e încălzitor. Consumaţi iarna ghimbir, atât sub formă de infuzie, cât şi sub formă de condiment în mâncăruri.

Gustul astringent, pentru slăbit

Recomandate pentru efectul lor antiperspirant şi antiinflamator, alimentele cu gust astringent sunt gutuile, spanacul, leguminoasele, urzicile, ştevia, bananele verzi, rodiile, nucile, fructele insuficient coapte. Gustul astringent este indicat în curele de slăbire. Beţi ceaiuri din urzică, zmeur, mesteacăn