Greşeli alimentare pe care să nu le faci la menopauză
Nu renunţa de tot la zahăr
Fluctuaţiile hormonale poate afecta capacitatea organismului de a menţine normale nivelurile de zahăr din sânge stabile, reducând astfel consumul de zahăr este o componentă cheie la pierderea în greutate. Nu renunţa dintr-o dată la consumul de zahăr, ci treptat. De asemenea, specialiştii în nutriţie spun că în primul rând trebuie să renunţi la dulciuri şi să alegi să consumi fructe bogate în zaharuri.
Nu te baza pe regimul pe care îl ţineai la 30 de ani
Dacă încerci să pierzi kilogramele în exces, s-ar putea să fii decurajată când vei vedea că dietele pe care le puneai în aplicare când aveai 30 de ani nu mai dau rezultate. Schimbări ale metabolismului sunt frecvente în timpul şi după menopauză, ceea ce poate duce la creşterea în greutate, mai ales că femeile aflate la menopauză au tendinţa de a fi mai puţin active decât atunci când erau mai tinere.
Ca urmare, spune Bethany Barone Gibbs, nutriţionist american, atunci când eşti la menopauză, probabil ai nevoie de mai puţine calorii decât atunci când aveai 30 sau 40 de ani. „Există două moduri de a lupta cu caloriile. Astfel, fie vorbeşti cu un nutriţionist, fie te apuci de mişcare, în fiecare zi. Poţi merge la sală sau te poţi apuca de alergat în parc“.
Nu lua suplimente alimentare fără avizul medicului
O greşeală pe care o poţi face este să iei suplimente alimenatre, mai ales cele pe bază de calciu. Este important să mergi la medic, iar el să fie cel care îţi va recomanda suplimentele, dacă este necesar. Ai grijă să ai o alimentaţie echilibrată, care să conţină şi fructe şi legume, în fiecare zi.
Trebuie să ştii că un exces de calciu poate creşte riscul de a dezvolta pietre la rinichi, cât şi constipaţie şi creşterea mesei corporale.
Nu mânca pe fond emoţional
La menopauză, femeile pot fi tentate să mănânce pe fond emoţional. Astfel, ele pot face abuz de mâncare în momentul în care sunt supărate sau când trec printr-o perioadă de stres. Este bine să îţi faci un obicei din a mânca la ore fixe. Încearcă pe cât posibil să respecţi orarul meselor de peste zi: cele trei mese principale (mic dejun, prânz şi cină), dar şli cele două gustări aferente.