GRĂSIMILE bune, sursă de energie

1 2 jpg jpeg

,,Multe persoane nu cunosc faptul că grăsimile bune, cele nesaturate, sunt o sursă importantă de energie, ajută la absorbţia nutrienţilor, sunt solvenţi pentru vitaminele liposolubile (A, D, E, K), menţin temperatura corpului constantă şi în general ajută la menţinerea stării de sănătate” ne-a declarat dr. Corina Zugravu.

Grăsimile bune, mononesaturate, au rol esenţial în scăderea colesterolului total şi rău (LDL) şi menţinerea colesterolului bun (HDL). Se găsesc în uleiurile de rapiţă şi de măsline, nuci, alune, măsline, unt de arahide, avocado.

Cele polinesaturate pot fi preluate din peşte, margarine tartinabile de calitate, ulei de rapiţă, seminţe de in, nuci, migdale, nuci macadamia. Printre grăsimile rele se află cele saturate, hidrogenate care se regăsesc în carnea roşie grasă, produsele lactate grase, untul, untura, produsele de patiserie sau de fast food.

Pentru a avea o dietă echilibrată, cele 5 mese pe zi recomandate de nutriţionişti sunt foarte importante. Iată din ce este compus un meniu echilibrat:

* Micul dejun- un pahar cu lapte degresat şi un bol de cereale integrale

* O gustare în jurul orei 11, poate fi un sandviş cu margarină tartinabilă şi brânză sau o felie de şuncă slabă.

* Prânzul poate conţine o friptură din piept de pui şi o salată de crudităţi.

* Gustarea dinaintea cinei poate fi un fruct sau un pumn de nuci sau alune.

* Cina ar trebui să fie cea mai uşoară. Poţi mânca un sandviş cu pâine integrală, margarină şi ton sau o salată cu brânză. Important este ca cina să îţi ofere nutrienţii de care organismul are nevoie dar un număr redus de calorii.

Iată cum vă puteţi prepara singuri margarina!

Ingrediente: 30 g grăsime vegetală de cocos sau palmier, două linguri de ulei vegetal; un gălbenuş de ou sau lecitină din floarea soarelui; două linguriţe de lapte degresat sau două linguriţe de apă; câteva picături de zeamă de lămâie, sare.

Preparare: Se pune grăsimea vegetală solidă într-un bol, se lasă în microunde sau pe bain marine până se topeşte grăsimea. Se adaugă două linguri de ulei vegetal lichid după care se introduce bolul cu amestecul de grăsimi într-un alt bol cu apă şi gheaţă.

Se mixează grăsimea cu uleiul vegetal la temperatură scăzută. În amestecul de grăsimi mixate, se adaugă două liguriţe de gălbenuş de ou şi apoi două de lapte degresat. Se scoate bolul din baia de gheaţă şi se mixează aproximativ un minut. Se adaugă lămâie şi sare după gust.