Există şi E-uri sigure?

1 2 jpg jpeg

E 101, E 300 şi E 160– sunt doar câteva dintre vitaminele şi coloranţii naturali care se găsesc în alimentele de pe piaţă. Mai exact, E-urile de mai sus sunt doar câţiva dintre aditivii alimentari siguri pe care îi găsim în alimente. Specialiştii în nutriţie spun că din totalul de 315 aditivii care se găsesc în alimente cel mult 20 sunt inofensivi pentru sănătate. Restul fac parte din „listele neagre” din proiectele Ministerului Sănătăţii. Printre acestea se numără E123, E 621, E 320, E 251, E 252, aditivi cancerigeni, care au efecte toxice asupra creierului.

Aditivii – vitamine din alimente

Sub denumirile aditivilor, de multe ori dificil de pronunţat, se găsesc şi vitamine care ajută la întărirea sistemului imunitar.

- E 101 (riboflavina) este de fapt vitamina B2, a cărei carenţă poate afecta foarte mult sănătatea. „Deşi ca aditiv se utilizează doar pentru că are culoarea galbenă, aportul este foarte util, combătând anemia, tulburările de vedere, dar şi cele care pot apărea la nivelul mucoaselor şi tegumentelor”, susţine Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţiei. Aditivul, care se obţine din germenii de grâu, din ficat şi din drojdie, se găseşte în produsele de patiserie, dar şi în concentratele pentru supe/ciorbe.

- un alt aditiv bun, ascuns sub denumirea comercială de E 300, este şi vitamina C sau acidul ascorbic. Asimilată din alimentaţie, vitamina este esenţială în sinteza colagenului şi la formarea ţesuturilor conjuctive sau a celor dure. „Acidul ascorbic ne fereşte de infecţii, ne întăreşte sistemul imunitar şi are şi rol antidepresiv”, mai adaugă nutriţionistul Corina Zugravu. În comerţ, aditivul se găseşte în produsele care conţin ouă, în laptele condensat sau fulgii de cartofi.

- E 306-309 (tocoferoli) sunt denumirile din comerţ ale vitaminei E. Cunoscută ca fiind „vitamina tinereţii”, vitamina E previne apariţia bolilor de piele, fluidizează sângele şi întârzie îmbătrânirea celulelor pielii. Ea se obţine din germenii de grâu, din uleiurile nerafinate, iar în comerţ o găsim în produsele care au un conţinut mare de grăsime vegetală.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Să nu ocolim E-urile bune

- Totul despre E-urile din medicamente

- Pâinea conţine tot mai multe E-uri

Coloranţi naturali sub denumirea de „E-uri”

Specialiştii în nutriţie spun că o parte dintre E-urile bune sunt coloranţi naturali extraşi din legume sau din fructe.

- E 140 este de fapt denumirea comercială pentru clorofilă (pigmentul verde), colorantul natural care se extrage din plante comestibile şi care ajută la dezvoltarea şi refacerea ţesuturilor afectate, dar şi la eliminarea toxinelor pe care le inspirăm zilnic. E 140 se găseşte în comerţ în pasta de dinţi, în apa de gură, dar şi în unele dulciuri colorate.

- E 160 d sau licopenul (de culoare galbenă sau roşie ) este colorantul care se extrage din roşii şi care ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer, printre care cel esofagian sau cel de prostată. Aditivul se găseşte în dulciurile colorate, dar şi în unele băuturi de pe piaţă. - un alt colorant natural este şi E 163, care este o substanţă puternic antiinflamatoare cunoscută sub numele de antocianină. Aditivul face parte din familia flavonoizilor şi are efect anticanceros dovedit, în special în cazul cancerelor colorectale. Colorantul (nuanţe de roz până la albastru închis), extras din fructe şi legume, se găseşte în special în sucurile din comerţ.

- E 162 este colorantul care se extrage din sfeclă, de aceea mai este cunoscut şi sub denumirea de „roşu de sfeclă”. Aditivul se găseşte în comerţ în lichioruri, în sucuri, prăjituri, dar şi în unele snack-uri.

- culoarea galbenă a unor sosuri sau a unor supe este dată de aditivul E 100, cunoscut şi sub denumirea de curcumina. Colorantul, care este componentul principal al condimentului curry, are proprietăţi antiseptice, antibacteriene şi antiinflamatorii.

E 322 este denumirea comercială a lecitinei, o componentă importantă a membranei celulare. „Acest aditiv ajută la transportul grăsimilor în sânge şi este esenţial pentru sistemul nervos. Lecitina nu încetează să uimească pe toţi cei care au studiat-o”, spune nutriţionistul Corina Zugravu. E 322 se întâlneşte în ciocolata din comerţ, în sosuri, în maioneze, dar şi în alte produse tartinabile.

2 jpg jpeg

Caseta specialistului

Nutriţionist Corina Zugravu

Aditivi buni, chiar şi în guma de mestecat

Dintre aditivii care se găsesc în produsele din comerţ o parte nu afectează sănătatea, ci sunt coloranţi naturali sau chiar vitamine. De exemplu, E 392 este denumirea extractului de rozmarin, care ajută la stimularea sistemului imunitar şi facilitează digestia. Aditivul, care are şi efect antiinflamator, se întâlneşte în preparatele din carne, cum sunt mezelurile.

E 509 sau clorura de calciu este un compus solubil şi uşor absorbabil, care oferă organismului un supliment accesibil de calciu. El se foloseşte la prepararea brânzeturilor maturate, deoarece creşte consistenţa cheagului. Un alt aditiv bun este şi E 967 sau xilitol, care ajută la prevenirea cariilor dentare.

Studii din ultimele decenii l-au descris ca fiind una din cele mai redutabile arme împotriva cariilor, el dezinfectând cavitatea bucală, inhibând dezvoltarea microbilor din placa bacteriană şi protejând smalţul dentar. E 967 se găseşte în gumele de mestecat.