Eşti lipsit de energie? Iată ce trebuie să mănânci!

1 2 jpg jpeg

Alimentele care ar trebui să se găsească în dieta zilnică sunt cele care oferă suficiente calorii, cele care echilibrează nivelul de zahăr din sânge şi cele care declanşează eliberarea serotoninei.

Carbohidraţii - deşi sunt inamicii curelor de slăbire, reprezintă principala sursă de alimentare a organismului. Ca să nu te îngraşi, foloseşte ca sursă de carbohidraţi pâinea integrală, orezul brun sau cerealele integrale, nu dulciurile.

Peştele gras

Reprezintă o sursă importantă de acizi omega 3, care oferă protecţie împotriva depresiei, protejează inima, contribuie la fluidizarea sângelui şi facilitează circulaţia sângelui.

Complexul de vitamine B

Vitaminele B1, B2 şi B3 transformă grăsimile şi glucoza în energie. Cerealele integrale, fasolea, lintea, germenii de grâu, seminţele de floarea sorealui şi carnea de por slabă sunt bogate în vitamina B1. Produsele lactate, în special iaurtul, ouăle, broccoli, spanacul şi secara conţin vitamina B2, iar carnea de păsare, carnea roşie, castanele şi ciupercile au un conţinut ridicat de vitamina B3.

Fructele şi legumele

Au un conţinut ridicat de vitamine şi minerale, fiind o sursă importantă de elemente nutritive. Vitaminele C şi E, care îmbunătăţesc sistemul imunitar, se găsesc în portocvale, lămâi, mere, pere, afine, migdale, nuci. Pătrunjelul are un conţinut mai ridicat de vitamina C decât citricele.

Proteinele animale

Sunt o sursă bogată de fier, care intervine în procesul de producere al energiei. Consumă carne de pui, organe şi carne slabă de porc, dar prepară-le evitând sănătos, sub formă de grătar sau fierte.

Evită alcoolul, este un fals energizant, de fapt nu face decât să încetinească absorbţia vitaminelor şi mineralelor, responsabile cu crearea energiei.

Recomandări:

Consumă cât mai multă apă plată.

Limitează consumul de alcool.

Înlocuieşte prăjiturile cu fructe proaspete.

Nu sări peste mese, mai ales peste micul dejun.

Renunţă la prăjeli şi alege pentru gătit fierberea, coptul şi prepararea la grătar.

Renunţă la băuturile carbogazoase.