E-urile bune din alimente

1 2 jpg jpeg

Aditivii sunt substanţe care nu sunt ingrediente, se folosesc în cantiăţti foarte mici şi au valori nutritive foarte scăzute. Sunt conservanţi, antioxidanţi, coloranţi, dau gust placut. Aditivii care au fost aprobaţi de Uniunea Europeană au primit litera E şi un număr de la 1 la 500. Atunci când cumperi dulciuri pentru copii, sau tot felul de produse instant, ar fi bine să te uiţi şi pe lista ingredientelor, pentru că unii aditivi sunt chiar foarte periculoşi.

E-uri care nu sunt toxice

E 160 -

licopenul (colorant roşu-galben) este un caroten natural obţinut din tomate. Poate reduce riscul apariţiei cancerului

E 162 - este “roşu de sfeclă” , un colorant natural extras din sfecla roşie şi se găseşte în sucuri, lichioruri, prăjituri, bomboane, snacks-uri.

E 300 este

vitamina C, sau acidul ascorbic . Este un aditiv ce ajută la menţinerea culorii roşii a cărnii şi la conservarea gustului ei.

E 306 este vitamina E şi se găseşte în lapte, carne, ulei vegetal.

E 101 – sau vitamina B12 este un colorant natural obţinut din germeni de grâu, ficat, drojdii. El ajută la menţinerea metabolismului glucidelor, grăsimilor şi proteinelor ce repară ţesuturile organismului.

E 100 (curcumina) - acest colorant galben natural este hepatoprotector, favorizând secreţia biliară. El

ajută la menţinerea glicemiei diabeticilor, şi are un un efect anticancerigen. Îl găsim în margarină, gemuri, jeleuri, cârnaţi, supe, fulgi de cartofi, în general in alimente de culoare galbenă.

E322 – este lecitina din ciocolată.

E 140 – sau clorofila, se găseşte în pasta de dinţi, dulciuri colorate sau în apa de gură şi combate halena (respiraţie neplăcut mirositoare).

Reţine faptul că produsele care conţin aditivi naturali, care nu sunt dăunători, sun puţin mai scumpe.