E momentul lor! Ce beneficii au strugurii şi mustul pentru organism

1 2 jpg jpeg

Mustul nu este doar bun la gust, ci îţi menţine şi sănătatea. Expertul în nutriţie, Cristian Mărgărit, a explicat la Antena 1 ce beneficii au strugurii pentru organismul nostru.

”Mustul merge făcut şi din struguri albi, dar noi îl preferăm pe cel din struguri negri. Mustul fermetează sunt drojdii pe suprafaţa bobului de strugure şi automat este un subiect activ biologic şi plin de enzime. Vitamine şi minerale are în cantităţi foarte mici, dar are foarte muţi antioxidanţi şi substanţe anti-inflamatorii, anti-cancerigene. Cu cât este mai mic şi mai colorat bobul de strugure cu atât are mai mulţi antioxidanţi raportat la cantitatea de zahăr pe care o conţin. Din păcate acesta este ”defectul” lor. Strugurii conţin o cantitate enormă de zahăr, chiar şi peste 20% dacă sunt copţi.

Deci la un kilogram de struguri înseamnă că vom consuma 200 gr de zahăr. Trebuie spălaţi foarte bine pentru că îi consumăm cu tot cu coajă. Şi sâmburii sunt foarte buni pentru organism, însă numai dacă sunt sparţi. Strugurii îngraşă, au multe calorii. Dacă mâncăm un kilogram de struguri la mic dejun scoatem grăsimile din ziua respectivă şi nici alte surse de carbohidraţi. Putem ţine cura cu must, însă bem doar pe stomacul gol şi atât, contează cantitatea şi momentul. Câteva zile bei doar must dimineaţa şi mănânci foarte puţin în ziua respectivă şi numai proteine” spune specialistul.

Una dintre substanţele oferite de must este vitamina C, care are un rol important în menţinerea ssitemului imunitar puternic, dar se regăseşte de o potrivă şi complexul vitaminic B, vitamina A. datorită conţinutului intens nutritiv, mustul este considerat ca fiind un buchet de antioxidanţi de primă clasă ce este capabil să ţină celulele canceroase la distanţă.

Te ajută să te menţii în formă

Mustul este indicat mai ales dacă vrei să scapi de câteva kilograme bune. Efectul său depurativ şi diuretic intens este responsabil de acest lucru, astfel vei observa cum se reduc centimetrii din jurul taliei şi kilogramele de pe cântar văzând cu ochii.

Are efect antiageing

Tocmai cantitatea sa mare de antioxidanţi şi polifenoli joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii celulelor şi întârzie procesul de îmbătrânire prematură a organismului. Este unul dintre secretele folosite în saloane pentru a oferi strălucire şi elasticitate pielii, fiind de un real ajutor în cazul recuperării tegumentului în urma cicatricilor, a rănilor ce întârzie să se închidă. Efectul tonic pe care îl are asupra pielii îl clasează în topul celor ma buen tratamente naturiste pentru frumuseţea corpului.

Trebuie consumat cu precauţie

Chiar dacă gustul său dulceag te îndeamnă să vrei mai mult, ţine cont de faptul că poate să se transforme din leac foarte uşor într-un pericol pentru sănătatea ta. Şi asta datorită conţinutului mare de tanini pe care îl are, această substanţă fiind foarte puternică şi putând să irite mucoasa intestinală. Acesta fiind motivul pentru care este recomandată consumarea lui înainte de a începe să fermenteze.

În cazul în care ai fost diagnosticat cu ciroză hepatică sau probleme la nivelul colonului este indicat să eviţi această licoare, consumată în cantităţi mari, efectul său purgativ poate fi responsabil cu crearea anumitor dezechilibre în organismul uman.