De ce este bine să mănânci sfeclă roşie

1 2 jpg jpeg

Vindecă anemia

Sucul de sfeclă roşie este asociat cu sângele şi pe bună dreptate se spune că ajută la formarea acestuia. Mai exact, datorită conţinutului său bogat în fier, contribuie la regenerarea şi la formarea globulelor roşii, crescând rezistenţa organismului la infecţii.

Astfel, este un excelent remediu în anemie, mai ales în cazul copiilor sau al adolescenţilor. Un pahar cu suc de sfeclă roşie pe zi, consumat timp de trei săptămâni, înlătură simptomele anemiei.

De asemenea, se poate face un amestec din: 90 g sfeclă roşie, 300 g morcovi, 100 g spanac, 80 g gulii şi 120 g sparanghel. Este de ajutor gravidelor

100 g de sfeclă roşie asigură 28% din aportul zilnic necesar de vitamina B9 (acid folic), foarte utilă fătului pentru diviziunea celulară, pentru producerea celulelor sanguine şi pentru sinteza proteinelor.

Femeile însărcinate pot mânca în fiecare zi salată de legume, la care se adaugă şi un pumn de sfeclă roşie dată pe răzătoare. Acidul folic conţinut de aceasta va preveni apariţia malformaţiilor cardiace la făt.

Un pahar cu suc proaspăt de sfeclă roşie amestecat cu o lingură de miere, consumat în fiecare dimineaţă înainte de micul dejun, timp de trei săptămâni, ajută la tratarea ulcerului, prin reducerea acidităţii gastrice.

Şi frunzele de sfeclă roşie sunt indicate în caz de ulcer gastric. Sunt un pic amare, dar le poţi consuma proaspete, în salate cu castraveţi, morcovi şi cu ţelină.

Indicată în hipertensiune

Hipertensivii pot face o cură cu suc de sfeclă roşie. Conţinutul mare de potasiu favorizează reducerea tensiunii arteriale. În urma unui studiu francez, pacienţii care au băut 120 ml de suc de sfeclă roşie au constatat o scădere a tensiunii în mai puţin de patru ore.

Pentru aceasta, se curăţă o rădăcină de sfeclă, doi morcovi şi o rădăcină de ţelină, din care se obţine un suc. Se beau timp de 2-3 luni în fiecare zi câte 50 ml şi se creşte progresiv doza până la 300 ml zilnic.

Stimulează metabolismul

Fiind alcătuită în proporţie de 80% din fibre, sfecla roşie are efecte benefice în cazul celor cu tranzit intestinal lent. Dacă ai stomacul sensibil, este bine să o consumi fiartă sau coaptă.

Prepară un amestec dintr-o rădăcină mică de sfeclă fiartă, o linguriţă de hrean şi o lingură de miere şi mănâncă-l după masă.

Tratează şi previne cancerul

Sfecla roşie este una dintre legumele cu cea mai mare putere antioxidantă, luptând împotriva radicalilor liberi (poluare, chimicale, radiaţii), care îmbătrânesc celulele corpului înainte de vreme.

Cel mai important antioxidant din sfeclă este substanţa care-i dă culoarea roşie, betacianina, şi care creşte capacitatea sângelui de a transporta oxigen la celule. Betacianina are rol în prevenirea cancerului de stomac şi de colon. Consumă 900 g de sfeclă roşie pe zi, atât ca terapie, cât şi pentru prevenire.