Cum prepari carnea mai sănătos

1 2 jpg jpeg

Risc sporit de cancer pancretic La studiu au participat 62.581 persoane, care aveau o stare bună a sănătăţii la începutul acestei cercetări şi care au oferit specialiştilor informaţii despre obiceiurile lor alimentare. În cei nouă ani de monitorizare, specialiştii au identificat 208 cazuri de cancer pancreatic. Studiul a demonstrat că voluntarii care preferau fripturile foarte bine prăjite se confruntau cu un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, comparativ cu voluntarii care preferau să consume carne mai puţin arsă sau care nu consumau deloc acest aliment.

Kristin Anderson, principalul autor al acestui studiu, a declarat că „reducerea temperaturii de prăjire sau frigere a cărnii, pentru a se evita arderea acesteia, ar putea fi o bună modalitate de a reduce riscul de apariţie a cancerului pancreatic”. Substanţele cancerigene se formează în timpul preparării cărnii (în special al celei roşii) la temperaturi foarte mari. În schimb, dacă se alege o temperatură mai scăzută de preparare a cărnii, substanţele cancerigene nu se mai formează. Compuşii care devin cancerigeni la temperaturi înalte pot fi parţial eliminaţi prin încălzirea cărnii în cuptorul cu microunde timp de câteva minute, pentru eliminarea lichidelor, înainte de prăjire, au explicat autorii acestui studiu.

O alternativă ar mai fi marinarea cărnii în bere sau vin roşu, spun specialiştii. Se mai poate marina într-un sos preparat din ulei de măsline, suc de lămâie şi usturoi zdrobit. Isabel Ferreira de la Universitatea Porto din Portugalia a cercetat efectele pe care le are marinarea cărnii timp de 6 ore în bere sau vin roşu. A constat că substenţele cancerigene rezultate în urma preparării scădeau cu 90 de procente.