Cum păstrăm vitaminele din fructe şi legume! Care este porţia corectă pe care să o consumăm zilnic
Felul în care sunt păstrate, spălate sau gătite modifică uneori dramatic cantitatea de nutrienţi. Medicul nutriţionist Alina Stoica a explicat la Digi24 cum putem consuma fructele pentru ca acestea să aducă un aport maxim de nutrienţi pentru organism.
”De preferat ar fi să consumăm fructele în sezon cu ce găsim la piaţă şi pentru a ne bucura de toate vitaminele şi mineralele ar fi de preferat să le consumăm în prima parte a zilei la o temperatură normală, fără prelucrare termică şi să nu le asociem cu alte alimente care pot produce procesul de fermentaţie. Dacă mâncăm fructe în a doua parte a zilei fermentează mai mult şi atunci pot apărea stări de balonare. Consumăm salate de fructe la care putem adăuga şi seminţe sau pur şi simplu fructul în sine. Fructele ar fi indicat să le păstrăm la frigider mai ales vara. Frucrtele se spală sub jetul de apă, dar putem folosi detergenţi speciali pentru fructe întrucât au un efect foarte bun pentru îndepărtarea substanţelor toxice. Se consumă cu coajă doar dacă se spală bine şi coaja nu este alterată. Putem consuma şi fructe deshidratate, congelate sau la abur. Ideal ar fi să le tăiem în bucăţi cât mai mari pentru a-şi păstra nutrienţii într-o cantitate mult mai mare. Fructele de pădure le putem păstra până la un an la congelator. O porţie corectă de fructe este de mărimea unei mingi de tenis, nu de baschet cum am crede.
Shake-urile şi sucurile de fructe sunt indicate doar când nu avem timp să ne consumăm în forma lor proaspătă. Iaurtul cu fructe este indicat doar dacă fructele sunt deshidratate pentru că fructele proaspete pot fermenta şi pot exista probleme cu digestia”.
Topul fructelor care ne hidratează
Ananas
Ananasul este un fruct tropical, care conţine 95% apă şi are un indice caloric foarte scăzut, îmbunătăţind procesul de oxigenare şi hidratarea celulară. În plus, are proprietăţi antiinflamatoare şi diuretice, iar potasiul şi magneziul întăresc sistemul imunitar şi reduc riscul de infecţii şi alte boli.
Prune
Aceste fructe mici sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le are asupra sistemului digestiv, deoarece substanţele nutritive îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi previn constipaţia. În plus, cantitatea mare de apă pe care-o conţin prunele, împreună cu fibrele, vitaminele şi mineralele stimulează digestia. Totodată, prunele sunt recomandate în caz de colesterol mărit.
Cireşe
10 cireşe (aproximativ 100 de grame) conţin în jur de 63 de calorii şi 85% apă. Pentru că sunt nişte fructe foarte hidratante încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii, plus că vitamina E şi betacarotenul menţin pielea sănătoasă.
Pepene galben/roşu
Pepenele este un fruct specific verii, foarte răcoritor şi cu un conţinut ridicat de apă (86%), fibre şi antioxidanţi. Este recomandat pentru restabilirea nivelului de electroliţi din organism, dezechilibru care apare în special vara când transpirăm. De asemenea, este fructul care îmbunătăţeşte funcţia rinichilor, crescând producţia de urină şi prevenind infecţiile renale. Iar vitaminele A şi C menţin pielea sănătoasă şi reduc daunele produse de radicalii liberi. În concluzie, pepenele (roşu şi galben) este un diuretic natural.
Grepfrut
Motivul pentru care grepfrutul hidratează organismul este că mai mult de 85% din greutatea sa este apă. Este o sursă foarte importantă de vitamine şi minerale, cu un indice caloric foarte mic, motiv pentru care este recomandat persoanelor care vor să slăbească – este foarte săţios şi stimulează eliminarea toxinelor din organism).