Cum este preparat salamul

1 2 jpg jpeg

Unul dintre mezelurile frecvent consumate este salamul, ale cărui ingrediente variază de la producător la producător. Însă, câţi dintre noi ştim cum este preperat salamul şi ce ingrediente intră în compoziţia acestuia?

Cum este preparat salamul - selectarea şi tranşarea cărnii

Angajaţii fabricii sortează carnea şi o taie în bucăţi de mărimea unei mandarine. Practic, se alege carnea roşie, sau slabă de pe toate părţile anatomice ale scroafei. Se foloseşte mai multă sau mai puţină grăsime, în funcţie de producător şi calitatea salamului.

În general, salamurile de o calitate îndoielnică conţin foarte multă grăsime, mai exact grăsime multă, şorici mult şi foarte multe grăsimi saturate care îngraşă şi cresc nivelul colesterolului.

În cazul altor salamuri, de exemplu, se foloseşte doar carne de scroafă pentru că este mai dură şi potrivită pentru mezelurile crud uscate.

Cum este preparat salamul - salamul uscat este pus la zvântat

După ce carnea a fost tăiată cuburi, se pune câteva ore bune la uscat, la deshidratat, într-o încăpere extrem de ventilată, unde aerul rece iese cu presiune foarte mare din zeci de conducte.

Cum este preparat salamul - tocarea şi adăugarea ingredientelor

Se aduce carnea în camera malaxorului, unde se toacă la o mărime specifică şi se adaugă ingredinetele precum sarea, condimentele şi alte arome.

Cum este preparat salamul - formarea batoanelor

După ce carnea şi ingredientele au fost bine amestecate, ele intră într-un aparat special, un tub lung ce transportă carnea către membrane şi se formează astfel batoanele de salam.

Cum este preparat salamul - afumarea salamului

După ce se formează batoanele, salamul întră din nou la zvântat şi ulterior în camere speciale unde se afumă, dacă este cazul.

Unii producători de salam folosesc lemn de fag pentru afumarea cărnii, care conferă o aromă foarte plăcută (de exemplu, salamul de Sibiu), în timp ce alţii afumă industrial carnea într-o camera unde, teoretic, ar trebui să stea cel puţin patru-cinci zile. în alte cazuri, se adaugă agent de afumare.

Cum este preparat salamul - ce intră în compoziţia unui salam

În funcţie de producător şi calitatea salamurilor, ele pot conţine 60% slănină şi şorici, 17% carne de calitate inferioară - adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât - mix de condimente - sare, boia, piper sau extract de condimente - aditivi care imită gustul condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanţi, colorant - carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriti, nitraţi, pastă de usturoi şi zahăr.

De exemplu, 80% dintre ingredientele salamului Victoria sunt nocive şi în mare parte necunoscute pentru consumator: carne de porc, slănină, apă, proteină vegetală din soia, amidon alimentar, sare, condimente şi extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfaţi de Na, K, Ca, citrat trisodic) aromă şi potenţiator de aromă (glutamat de sodiu) antioxidant (izoascorbat de Na), agent de îngroşare (caragenan, gumă Konjak), dextroză, colorant natural (carmin), conservant (nitrit de sodiu).

Drept urmare, specialiştii în nutriţie ne recomandă să consumăm mezeluri cu moderaţie sau, pe cât posibil, să le excludem complet din alimentaţie.