Cum arată micul dejun ideal! Când e bine să sărim peste masa de dimineaţă

1 2 jpg jpeg

Însă ai mare grijă totuşi la combinaţiile alimentare. Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice a explicat la Digi24 ce e bine să consumăm la prima masă a zilei, dar şi când este în regulă să sărim peste micul dejun.

Ce să consumăm dimineaţa

Când vine vorba de micul dejun depinde de persoană şi de cât de mult mâncăm seara... Ar trebui să facem o pauză între ultima masă de seară şi mic dejun, şi pauza aceea ar trebui să fie de la 10 la 12 ore. Deci ori amânăm micul dejun, ori, dacă am exagerat seara, este bine să sărim peste.

Sunt obiceiuri care duc la o alimentaţie nesănătoasă şi un aport caloric ridicat încă de la primele ore ale dimineţii. Nu mai spun de acumularea unor substanţe, aditivii alimentari. De aceea, ar trebui să ne configurăm tot ce înseamnă micul dejun, nu spune nimeni să nu consumăm cereale, însă putem alege un tip sănătos de cereale sau putem să consumăm alimente care sunt deja stabilite ca sănătoase. Avem opţiunea de iaurt, avem ouăle, avem într-adevăr pâine, care poate să fie albă, dacă e mai puţină ca şi cantitate sau poate să fie o pâine integrală, o pâine de secară, sau diverse alte tipuri de pâine.

Important e ca micul dejun să fie consumat cu măsură, să nu încercăm să aducem o cantitate foarte mare, o să fie mai greu digerabil şi o să ne dea o stare de să-i spunem lene, pentru că digestia fiind mai lentă, nici starea noastră nu va fi foarte bună. O cantitate mică şi variată o să ducă la o stare de spirit bună, o să aducă energie şi digestia o să fie bună.

Lapte cu cereale sau iaurt cu fructe

Iaurt cu fructe doar atunci când fructele sunt adăugate. Dacă ne gândim la lapte cu cereale, atunci depinde cui ne adresăm. Dacă ne adresăm unui copil sub 6 ani, poate să consume, însă nu zilnic, altfel va deveni un obicei - e important să-l educăm cum trebuie. Dacă mănâncă la 2-3 zile, o dată pe săptămână o masă cu cereale cu lapte, nu se întâmplă nimic. Dacă vorbim de copiii peste 6 ani, inclusiv adulţii, nu mai avem enzima care digeră laptele, laptele într-o proporţie mică este asimilat, undeva la 2% - eu ca medic nu văd sensul de a bea lapte, mai ales că aduce şi un aport important de grăsimi saturate care nu sunt rele, dacă nu le consumăm în exces. Dar avem alte surse. Laptele poate să fie o băutură de plăcere.