Consum─â mere pentru o inim─â s─ân─âtoas─â

2 jpg jpeg

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida au descoperit că un consum constant de mere previne afecţiunile cardiovasculare, prin reducerea nivelului de colesterolul din sânge.

Rezultatele studiului arat─â c─â femeile care au consumat mere timp de ┼čase luni ┼či-au redus nivelul colesterolului cu aproximativ un sfert. Cea mai mare sc─âdere s-a observat ├«n cazul lipoproteinelor cu densitate sc─âzut─â, a┼ča-numitul ÔÇťcolesterol r─âuÔÇŁ care cre┼čte riscul form─ârii cheagurilor de s├ónge ├«n apropierea inimii sau a creierului.

De asemenea, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â merele reduc ├«n mod semnificativ ┼či nivelul de gr─âsimi din s├ónge ├«n timpul postmenopauzei.

La studiu au luat parte 160 de femei c─ârora li s-a dat s─â consume 75 de grame de mere uscate pe zi, echivalentul a dou─â mere proaspete de m─ârime medie.

Dup─â trei luni de zile, nivelul colesterolului total a sc─âzut cu aproximativ 9%, iar al ÔÇ×colesterolului r─âuÔÇŁ (LDL) cu aproximativ 16%. Dup─â ┼čase luni de zile, colesterolul total a sc─âzut cu 13%, iar cel─âlalt cu 24%.

├Än plus, alte studii arat─â c─â merele au ┼či alte beneficii asupra organismului.

Bun remediu împotriva insomniilor

Cojile de mere s-au dovedit a fi eficiente ├«n tratarea insomniilor. Peste dou─â linguri┼úe de coji de mere uscate ┼či m─ârun┼úite se toarn─â o can─â de ap─â fierbinte.

Vasul ├«n care se afl─â compozi┼úia se acoper─â ┼či se las─â la infuzat timp de 10 minute. Ceaiul se bea seara, ├«nainte de culcare (poate fi ├«ndulcit cu pu┼úin─â miere de albine).