Ciorbele «la rece» protejează stomacul

În lunile de vară, focul digestiv scade şi, implicit, scade şi puterea de digestie a stomacului. De aceea se recomandă alimentele pure şi savuroase. Legumele nu trebuie fierte excesiv şi cu atât mai puţin prăjite. Ideal ar fi să le consumaţi crude, chiar şi în supe şi ciorbe.
E posibil ca aceste reţete de ciorbe şi supe preparate „la rece” să vi se pară ciudate. Totuşi, nu ezitaţi să le puneţi în practică, pentru că sunt foarte eficiente, atât prin ingredientele de tip „aliment-medicament”, cât şi prin modul de preparare şi combinare, care le păstrează calităţile. Este important să lăsaţi legumele mai multe ore în lichid, pentru ca gusturile să se omogenizeze.
Plantele cu frunze aromate potenţează gustul şi ridică valoarea terapeutică a amestecului. Aşadar, nu ezitaţi să condimentaţi ciorbele cu frunze de pătrunjel, ţelină, mărar, mentă, tarhon, leuştean, busuioc, salvie sau cimbrişor.
Dacă sunt folosite în cantitate suficientă (peste o linguriţă de plante uscate la o cană de alimente), condimentele susţin procesele naturale de vindecare. Tarhonul este ideal în tratamentul digestiei lente şi al colitei, ţelina creşte imunitatea, în vreme ce leuşteanul este recunoscut pentru proprităţile sale antireumatice şi antitoxice.
Mărarul adăugat în ciorbe stimulează activitatea endocrină şi digestia, iar busuiocul este de un real ajutor în cazurile de surmenaj intelectual sau depresie.
Ciorbă de crudităţi
Tocaţi mărunt un morcov, un pătrunjel, o roşie, o ţelină mică, o ceapă, o sfeclă roşie şi două gulii. Lăsaţi legumele la macerat timp de 2-3 ore într-unul dintre următoarele lichide: borş, apă de izvor, zer şi lapte prins, zeamă de zarzavat sau apă de tărâţe. Veţi obţine o ciorbă-medicament, care vă va ajuta să vă detoxifiaţi organismul. Cu cât legumele sunt tăiate mai fin, cu atât gustul se va transmite mai bine lichidului şi timpul de macerare va fi mai scurt.
Supă de roşii
Aveţi nevoie de 400 ml suc de roşii proaspăt stors, o ceapă tocată, o lingură de nuci măcinate, două linguri de smântână, pătrunjel tocat, ulei şi puţină sare. Dacă nu vă place supa „la rece”, puteţi s-o încălziţi punând vasul cu supă într-un alt vas cu apă caldă. Puteţi combina această supă cu morcovi şi cartofi fierţi, adăugând şi apa în care au fiert.
Supă rece de castraveţi şi ciuperci
Aveţi nevoie de 400 g ciuperci, 100 g grâu germinat, doi morcovi, două cepe, doi castraveţi proaspeţi, 150 g smântână, sare şi mirodenii. Fierbeţi ciupercile, adăugaţi morcovii, cepele, mirodeniile şi puţină sare. După ce amestecul s-a răcit, puneţi smântâna, adăugaţi cubuleţe de castraveţi cruzi, curăţaţi de coajă şi boabele grâu germinat. Serviţi supa rece, după ce o lăsaţi câteva ore pentru omogenizarea gusturilor.
