Cele mai sănătoase surse de proteine
Quinoa
Asemănătoare cu orezul, quinoa (de provenienţă din America de Sud) este un tip de cereală bogată în proteine şi în aminoacizi. Un aliment foarte nutritiv, quinoa este o sursă importantă de vitamine (A, C, D, E, K şi din grupa B) şi de minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu).
Quinoa conţine toţi aminoacizii esenţiali, printre care şi cel numit lizină, care este necesar pentru dezvoltarea ţesuturilor şi refacerea acestora. Spre deosebire de amulet alte surse de proteine care nu sunt de origine animal, quinoa este considerată un ,,pachet complet” când vine vorba de aminoacizii esenţiali de care are nevoie organismul. O cană de quinoa conţine 8 grame de proteine în condiţiile în care aceasta este doza zilnică recomandată de specialiştii în nutriţie.
Ouăle
O bună sursă de proteine pe care o poţi include în alimentaţia zilnică sunt ouăle. Dacă un ou întreg poate conţine până la 46 grame de proteine, unul prăjit poate avea 6,26 grame de proteine. Având un conţinut ridicat de proteine, ouăle oferă energie pentru prima parte a zilei, de aceea sunt ideale pentru micul dejun. În plus, ouăle, fierte sau sub formă de omletă, ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce le face ideale şi în timpul dietelor.
Seminţe de chia
Se ştie că de multe ori alimente mici sunt devărate surse de vitamine şi minerale. La fel este şi în cazul seminelor de chia. Ele sunt foarte bogate în proteine, aminoacizi şi antioxidanţi. Datorită cantităţii mari de acizi graşi Omega-3, fibre şi minerale (fier, calciu, magneziu şi zinc), seminţele sunt considerate adevărate ajutoare pentru sănătatea creierului. Le poţi adăuga în cereale la micul dejun, în iaurt, fie le poţi prepara sub formă de clătite sau de budincă. Două linguri de seminţe de chiar conţin 9,4 grame de proteine
Carnea
Surse de proteine sănătoase este şi carnea (de pui şi cea de curcan). Şi sortimentul de carne roşie aduce un aport important de proteine, însă este bine să alegi bucăţile care nu conţin grăsime. O porţie medie de carne de pui conţine aproximativ 21 grame de proteine, iar cea de porc până la 18 grame din acelaşi nutriment. Carnea conţine şi o cantitate importantă de vitamina B şi de zinc, ceea ce ajută la prevenirea apariţiei bolilor de inimă.
Lintea
Portocalie, verde, galbenă, maronie sau roşie, lintea face parte din lista supralimentelor când vine vorba de conţinutul de proteine. Uşor de digerat, lintea este o sursă important de fibre (solubile, dar mai ales insolubile), de antioxidanţi, vitamine (B1, B2, B3, B5, B6 si B9) şi minerale (fosfor, fier, zinc şi magneziu).
Inclusă în alimentaţie, lintea ajută la prevenirea problemelor cardiovasculare, a colesterolului ,,rău”, dar are grijă şi de sănătatea sistemului nervos. O cană de linte conţine 18 grame de proteine.
Fructele oleaginoase
Din categoria alimentelor care conţin o cantitate mare de proteine fac parte şi fructele olaginoase. Fie că vorbim de nuci, alune, fistic, migdale sau caju, acestea pot aduc o mare parte din aportul de proteine de care are nevoie organismul. Un sfert de cană de nuci poate conţine până la 7 grame de proteine. Asemenea nucilor, migdalelor, fisticului, seminţele de dovleac, de susan şi cele de floarea-soarelui conţin o cantitate mare de proteine de calitate, de aceea este indicat să le includem în alimentaţie.
Năutul
Bogat în săruri minerale şi vitamine, năutul completează lista alimentelor care aduc un aport mare de proteine. Datorită conţinutului ridicat de fibre, năutul este un aliat de încredere când vine vorba de problemele de constipaţie, el ajutând şi la controlarea apetitului prin faptul că menţine pentru mai mult timp senzaţia de saţietate. Deoarece are un conţinut redus de grăsimi, năutul poate preveni apariţia bolilor cardiovasculare. O cană de năut conţine 14 grame de proteine