Cele mai sănătoase fructe de mare
Este bine cunoscut faptul că fructele de mare nu sunt doar delicatese exotice, ci şi alimente recomandate de nutriţionişti pentru aportul lor de substanţe benefice asupra sănătăţii. Însă, este bine de văzut dacă chiar aşa stau lucrurile şi în realitate.
Iată care sunt cele mai sănătoase fructe de mare:
Există o opinie bine întipărită în minţile noastre cum că fructele de mare înseamnă o dietă echilibrată, care ajută în afecţiuni cardiace, dar şi în menţinerea unei greutăţi optime.
Dar ce ne facem când ne gândim că, creveţii sunt bogaţi în colesterol şi sodiu; crabii, homarii şi caracatiţele sunt bogate în sodiu. Calamarul şi fructele de mare date prin aluat şi prăjite prin scufundare în baie de ulei au cele mai mari nivele de colesterol şi de sodiu, ceea ce creşte riscul de tensiune arterială şi boli de inimă.
Pe de altă parte, o cercetare recentă arată însă că fructele de mare pot fi şi foarte periculoase, în funcţie de ferma în care au fost crescute şi obiceiurile crescătorilor.
De exemplu, unii crescători din China hrănesc fructele de mare şi peştii cu bălegar de porc şi gâscă. Este periculos întrucât acesta poate conţine salmonella. În Vietnam, creveţii de crescătorie sunt ţinuţi la rece între grămezi de gheaţă făcută din apă la robinet. Adesea, apa de la robinet din Vietnam conţine anumite bacterii patogene dăunătoare. Un alt pericol la care ne expunem este de a mânca fructe de mare injectate cu antibiotic, aşa cum se întâmplă în multe crescătorii din Asia, arată Business Insider.
Potrivit Centrului de Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA, o treime dintre bolile cauzate de alimente în perioada 2005-2010, au fost generate de fructele de mare.
Stridiile, printre cele mai sănătoase fructe de mare
În aceste condiţii, ar fi bine de văzut care sunt cele mai sănătoase fructe de mare.
Printre cele mai sănătoase fructe de mare se numără stridiile. Acestea conţin aminoacizi care reduc stresul, însă e bine de menţionat şi faptul că au proprietăţi afrodiziace. Au mai mult zinc decât majoritatea alimentelor, ceea ce ajută la susţinerea funcţiilor reproductive şi sexuale. Stridiile reprezintă şi o importantă sursă de vitaminele A, C şi B12, vitale pentru energie şi pentru buna-dispoziţie.
Şi calamarul se numără printre cele mai sănătoase fructe de mare. Preparatele din calmar ajută metabolismul şi favorizează absorbţia şi păstrarea în organism a fierului. Un element important este faptul că acesta contribuie la formarea celulelor roşii. Nivelul ridicat de vitamina B2 ajută în cazul migrenelor, iar conţinutul de fosfor din calamar are beneficii pentru dinţi şi oase.
Printre cele mai sănătoase fructe de mare trebuie să amintim şi crabul. Nivelul ridicat de Omega-3 este cel mai bun lucru din crab. Acest acid gras are proprietăţi anti-inflamatoare şi se recomandă celor care suferă de artrită.