Cea mai bună oră pentru micul dejun

În timpul somnului, metabolismul tinde să încetinească. Singura modalitate de a-l accelera pentru a doua zi este să consumi un mic dejun sănătos la primele ore ale dimineţii. În felul acesta organismul va arde calorii chiar de la începutul zilei.
Dacă prima masă lipseşte, corpul stocheză caloriile, formându-se grăsimile. În felul acesta, sunt şanse mari să te îngraşi, iar riscul apariţiei hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă şi a diabetului creşte.
În plus, persoanele care obişnuiesc peste micul dejun au tendinţa de a ciuguli alimente nesănătoase şi de a face alegeri alimentare greşite. Organismul se simte ameninţat de scăderea aportului de combustibil - adică de scăderea glicemiei.
De asemenea, nu trebuie neglijată nici ora la care luăm micul dejun!
Cea mai bună oră pentru micul dejun - între ora 7:00 şi 9:00
Micul dejun reprezintă cea mai importantă masă a zilei, pentru că îţi furnizează o mare parte din energia pe care o consumi zilnic. Micul dejun ar trebui mâncat la puţin timp după ora 7 (momentul indicat de cercetători ca fiind cel mai potrivit fiind 7.11) şi poate fi format din lactate (lapte, iaurt, brânzeturi), ouă, cereale, pâine şi fructe.
Ideal ar fi ca micul dejun să fie servit în fiecare zi, la aceeaşi oră, imediat după ce te-ai trezit. Nu mânca niciodată după ora 10:00.
La micul dejun poţi include în alimentaţie: lactate (lapte, iaurt, brânzeturi), ouă, cereale, pâine şi fructe.
Dacă vrei să nu te îngraşi şi să menţii tonusul corpului, este recomandat să menţii orarul alimentar la intervale fixe.
Ce să mănânci la prima masă a zilei
Alimente bogate în proteine
Mulţi obişnuiesc să consume la micul dejun alimente bogate în carbohidraţi complecşi - covrigi, produse zaharoase. Nutriţioniştii recomandă înlocuirea acestora cu tărâţe de ovăz, aliment bogat în fibre solubile.
Dar organismul are nevoie şi de proteine care se găsesc în produsele lactate, carne, ouă şi nuci. Acestea dau senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, fiind esenţiale pentru buna funcţionare a creierului şi pentru dezvoltarea muşchilor.
Pâine integrală
„Cel mai important ingredient al micului dejun ar fi glucidele cu eliberare lentă, preferabil din cereale integrale (pâine integrală, produse din cereale)“, recomandă dr. Cristina Spiroiu.
Carbohidraţii sunt necesari, dar tipul de glucide pe care alegi să-l consumi poate face diferenţa între un mic dejun sănătos sau nu. Grâul şi alte cereale integrale care se găsesc în pâinea integrală conţin mai multe fibre şi substanţe nutritive decât pâinea albă, rafinată.
Important este şi cu ce le combini. Alături de unt sau dulceţuri, acesta măreşte numărul caloriilor. În schimb, asociat cu alimente bogate în proteine, cum sunt ouăle şi produsele lactate, dau senzaţia de saţietate.
Fructe
„ Glucidele cu eliberare rapidă, precum cele din fructe, determină o eliberare de glucoză treptată şi susţinută pentru toată durata dimineţii. Fructele sunt bogate în apă şi fibre, ajutând la curăţarea intestinului“, spune dr. Cristina Spiroiu.
Pune o ceaşcă de căpşuni şi una de felii de banane într-un blender şi mixează. Vei obţine o băutură sănătoasă pentru un mic dejun bogat în antioxidanţi. Combină amestecul de fructe cu iaurt simplu, pentru a adăuga o doză bună de calciu, mineral care ajută la întărirea oaselor.