Ce se ascunde în mâncarea fast-food

1 2 jpg jpeg

Alimentele de tip fast-food sunt principalul factor care predispune la obezitate şi, cu toate acestea, cele mai multe persoane le consumă zilnic. Urmarea: numărul obezilor a crescut foarte mult în ultimii ani şi la noi în ţară. Datele statistice arată că 3,5% din copii şi peste trei milioane de români sunt obezi, iar numărul lor este în creştere.

Aceste cifre sunt uşor de explicat în condiţiile în care o porţie de fast-food conţine între 500-800 de calorii, iar o porţie de mâncare sănătoasă maximum 200 de calorii.

Hrană săracă în nutrienţi

Hamburgerii, pizza şi shaorma sunt preparate de tip fast-food care conţin alimente multe lipsite de nutrienţii esenţiali. „Alimentele industriale rafinate nu numai că sunt dezechilibrate nutriţional, dar nu mai au nici nutrienţii esenţiali, fiind devitalizate complet”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

De asemenea, acestea sunt bogate în zaharuri rafinate (cresc glicemia şi favorizează apariţia cancerului), grăsimi aterogene (de exemplu, margarina care determină depunerea de grăsimi pe vasele de sânge) şi proteine cu valoare biologică scăzută (de exemplu, şorici, gluten denaturat).

Conţin peste 300 de E-uri

Te-ai întrebat vreodată de ce mâncarea de la fast-food are un aspect atât de plăcut spre deosebire de cea preparată în casă? Ei bine, responsabile de acest lucru sunt cele peste 300 de E-uri care se găsesc în compoziţia lor.

În plus, pe lângă E-uri (coloranţi, conservanţi, îndulcitori, antioxidanţi şi întăritori de aromă), alimentele de tip fast-food conţin şi peste 300 de arome artificiale. De asemenea, acestea sunt bogate în calorii, mai exact, 100 grame de alimente conţinând 500 de calorii.

„Majoritatea alimentelor conţin ceea ce numim „calorii goale”, care, culmea, nu numai că nu ne dau bruma de substanţe nutritive, dar ne fură şi bruma de nutrienţi pe care o mai avem în corp, deoarece ne consumă rezervele de vitamina B, magneziu şi de crom”, explică nutriţionistul