Ce reprezintă CZE?

1 2 jpg jpeg

Cantitatea zilnică estimată, reprezintă, în procente, cantitatea aproximativă de calorii şi nutrienţi de care are nevoie un adult sănătos cu greutate medie. Necesarul a fost estimat, pentru femei, la 2000 calorii, iar la bărbaţi – 2500 calorii.

Cum citeşti eticheta

Valorile trecute pe eticheta produsului sunt calculate pentru un adult care consumă, în medie, 2000 calorii. Valorile sunt calculate la 100 g de produs. Dacă vrei să slăbeşti, va trebui să consumi mai puţine calorii. Dacă faci efort fizic, vei consuma mai multe.

Cât să mănânci

Aceste informaţii te ajută să-ţi stabileşti o alimentaţie corectă şi sănătoasă. Vei putea calcula ce cantitate poţi consuma din alimentul respectiv. Astfel, la 2000 de calorii pe zi, meniul tău va cuprinde 90 g zaharuri, 70 g grăsimi, 6 g de sare, 70 g proteine, 270 g carbohidraţi şi 25 g fibre. Citind eticheta de pe o pungă cu cereale, vei afla că 30 g din acest aliment îţi oferă 5% din CZE, 6% din CZE de zaharuri, 1% din cel de lipide saturate şi 6% din CZE de sodiu.

Recomandare! Citeşte cu atenţie etichetele produselor pe care le cumperi, fii cumpătată şi nu face excese. Asigură-ţi o dietă echilibrată pe tot parcursul zilei având o alimentaţie variată. Consumă zilnic legume, fructe, lactate, cereale.