Ce pericole ascunde apa de băut

1 2 jpg jpeg

Oferta actuală de apă din comerţ este variată şi te poate induce în eroare prin sloganurile de pe sticle. Ca să nu-ţi fie înşelate aşteptările, ar trebui să citeşti cu atenţie eticheta.

,,Eticheta ne spune exact care sunt substanţele pe care le conţine apa. În funcţie de etichetă, de indicaţiile medicului sau de problemele de sănătate ale fiecăruia, trebuie ales felul apei, astfel încât să corespundă nevoilor noastre”, ne-a sfătuit Radu Albulescu, bio­chimist cercetător ştiinţific de gradul 1 la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Far­maceutică, din Bucureşti.

De exemplu, o persoană cu pietre la rinichi ar trebui să aleagă o apă cu o cantitate mică de calciu, sub 150 mg/l.

Poate duce la formarea cancerului?

Pe lângă nivelul de calciu şi de fluor, pe eticheta sticlelor de apă mai pot apărea şi alte substanţe mai puţin cunoscute, precum nitraţii (NO3) şi reziduul sec.

Nitraţii sunt substanţe care provin în urma contaminării apei cu fertilizatori. Aceştia sunt siguri, dar să nu depăşească 0,3 mg/l. Situaţia este similară şi în cazul reziduului sec (sărurile care rămân la sfârşit, după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius).

Valoarea sigură a acestuia este de maximum 500 mg/l.

,,Dacă bem pentru mai mult timp apă care are un nivel mare de nitraţi, putem avea senzaţia de greaţă sau de ameţeală. În timp, pot să apară avitaminozele (deficit de vitamine în organism) sau să se formeze nitrozaminele (compuşi azotaţi), care cresc riscul de cancer”, spune Radu Albulescu.

Cum poţi bea o apă sigură

- nu cumpăra apă dacă nu sunt respectate condiţiile de păstrare a acesteia în magazin;

- poţi verifica dacă apa de la robinet este bună astfel: pune apă într-o sticlă transparentă (nu PET şi nu sticlă verde) şi las-o cel mult două zile pentru a verifica depunerile;

- nu cumpăra apă dacă nu este menţionat termenul de valabilitate sau pe sticlă apar înscrisuri care te pot induce în eroare.

Cât de bună este apa de la robinet?

Teoretic, apa de la robinet este sigură de băut. ,,Conform legislaţiei, apa respectă regulile impuse”, explică Radu Albulescu.

Există cazuri când apa stagnează destul de mult în conducte şi îşi schimbă proprietăţile. O recunoşti după mirosul şi gustul schimbat.