Câte calorii se ascund în alimentele pe care le consumăm zilnic

1 2 jpg jpeg

Durata medie a unui mic dejun pentru români este de numai 13 minute în timpul săptămânii şi 17 minute în weekend, arată o cercetare recentă. Asta în cazul celor care-şi fac totuşi timp să mănânce, acasă, dimineaţa. Din păcate, cei mai mulţi dintre români preferă gustările care se pot servi din mers sau la birou, atât dimineaţa, cât şi între mese.

Alimentele pe care le consumăm zilnic ajung şi la 3.000 de calorii

Dacă adunăm caloriile pe care le conţine o cană de cafea cu lapte şi două pliculeţe de zahăr, o pungă de pufuleţi, un covrig cu ciocolată, o gogoaşă simplă şi un pachet cu biscuiţi cu gust de caşcaval ajungem lejer la 2.000 de calorii, atât cât ar trebui să conţină în mod normal întreg meniul dintr-o zi al unui adult.

La serviciu, pe lângă alimentele pe care le consumăm zilnic, mai servim, deseori, la prânz şi un sandwich şi o supă cremă, ori un meniu clasic care conţine o ciorbă, şnitel cu cartofi prăjiţi (cea mai la îndemână alegere atunci când vine vorba de mâncare caldă) şi clătite. Iată cum sărim de 3.000-3.500 de calorii, în fiecare zi. În aceste condiţii, nu ar trebui să ne mai mire faptul că din ce în ce mai mulţi români sunt supra-ponderali.

Iată o listă cu principalele alimente pe care le consumăm zilnic şi numărul caloriilor pe care acestea îl conţin.

O ceaşca de cafea fără zahăr are destul de puţine calorii, maximum 10. Depinde de cantitate şi de modul de preparare. Din păcate, cafeaua preferată a românilor este cea cu lapte şi zahăr. Aceasta conţine minimum 180 de calorii şi poate ajunge până la 330-400 de calorii dacă mai conţine şi frişcă sau alte arome.

Pufuleţii au în jur de 700 de calorii pe 100 de grame. Specialiştii descriu pufuleţii ca fiind un produs expandat obţinut din făină de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs. Profilul nutriţional este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide.

De asemenea, un covrig simplu, de 100 gr, are 320 de calorii, cu 71 gr de carbohidraţi şi 11 gr de proteine. Dacă mai adaugi şi alte ingrediente aromate, numărul de calorii va creşte substanţial. De exemplu, un covrig cu caşcaval are 350 calorii, 36 gr carbohidraţi, 2 gr fibre, 1 gr zaharuri, 12 gr proteine; în timp ce un covrig cu glazură de ciocolată ajunge să conţină 530 calorii, 80 gr carbohidraţi, 4 gr fibre, 44 gr zaharuri, 8 gr proteine;

Un croissant simplu are 300 de calorii, în timp ce unul cu ciocolată ajunge la 408 calorii. Ciocolata cu lapte are şi ea 535 de calorii pe suta de grame, eugenia cu cremă de cacao are 438 de calorii, în timp ce eugenia cu vanilie are doar 357 de calorii. O gogoaşă simplă are 426 de calorii, iar nelipsiţii biscuiţi au 468 de calorii.