Cât şi cum ţii alimentele la frigider

1 2 jpg jpeg

Frigiderul este împărţit în 4 zone: cea rece, cea destinată alimentelor proaspete, zona cu o temperatură medie şi uşa frigiderului, unde este cel mai cald. Chiar dacă temperatura din frigider este selectată la un anumit număr de grade, ea nu va fi constantă în tot frigiderul, variind de la rafturile superioare la uşa frigiderului. De exemplu, dacă temperatura din frigider este selectată la 4˚C, doar în zona rece se atinge această temperatură.

În zona alimentelor proaspete se înregistrează 4-6˚C, în timp ce în zona intermediară şi pe uşa frigiderului se ating 6-8˚C. Este recomandat ca temperatura frigiderului să fie reglată la 4-5 ˚C, iar a congelatorului la -18˚C.

Info

Fructele şi legumele proaspete pierd aproximativ 50% din conţinutul de vitamine în perioada în care stau la frigider. Din acest motiv, ar trebui să fie consumate în maximum 48 de ore după ce au fost cumpărate.

Uşile, zona cea mai caldă

Deoarece închizi şi deschizi frigiderul de mai multe ori pe zi, uşile întră des în contact cu temperatura camerei. Aşadar, nu ar trebui să depozitezi pe ele alimente care se strică uşor, cum sunt ouăle sau produsele lactate proaspete. În schimb, aici pot fi ţinute sticlele cu suc, cu apă sau cu băuturi, untul, borcanele de condimente ori cele cu dulceţuri.

Zona rece, recomandată alimentelor uşor perisabile

Rafturile inferioare sunt cele unde temperatura se menţine constantă, fiind locul unde trebuie păstrate alimentele care se strică cel mai repede, cum ar fi carnea crudă, produsele lactate şi ouăle. Tot aici trebuie aşezate şi pachetele scoase la decongelat sau mâncărurile gătite.

Temperatura scăzută de aici împiedică bacteriile să se dezvolte şi să ajungă în alte zone ale frigiderului, protejând astfel toate alimentele. Pentru a se păstra cât mai mult timp proaspete, mâncările gătite trebuie păstrate în vase acoperite. Astfel, nu împrumută mirosul de la alte alimente.

Produsele lactate, cum sunt iaurtul, brânzeturile proaspete sau laptele trebuie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere, se acoperă cu o folie de plastic. După ce au fost desfăcute, ele trebuie consumate în maximum 3 zile.

Fructele şi legumele, doar în cutii

Unele frigidere sau combine frigorifice au una sau două cutii special create pentru a depozita alimente proaspete, cum sunt fructele şi legumele. Ele nu trebuie păstrate amestecate, ci separat, în funcţie de sortiment, deoarece timpul de deteriorare este diferit.

Dacă ai această posibilitate, ţine fructele într-o cutie, iar legumele în altă cutie. Pentru a se păstra cât mai mult timp, fructele şi legumele nu trebuie spălate şi cu atât mai puţin băgate umede la frigider, deoarece apa favorizează apariţia mucegaiului. Pot fi aşezate în pungi perforate, care să permită aerului să circule.

Dacă frigiderul sau combina frigorifică nu are cutii speciale pentru fructe şi legume, ele pot fi păstrate pe rafurile din mijloc.

Rafturile superioare

Întrucât pe rafturile superioare temperatura nu este constantă, aici se ţin mâncărurile care urmează să fie consumate într-un timp scurt, băuturile, prăjiturile, brânzeturile fermentate fructele şi legumele tăiate. Acestea din urmă pot fi păstrate chiar şi săptămâni în frigider. Tot aici pot fi puse, în pungi din plastic şi verdeţurile.

Pentru ca acestea să se menţină proaspete 2-3 zile, udă un şervet sau un prosop, cu care să înveleşti codiţele verdeţurilor, înainte să le aşezi în pungi. Schimbă şervetul zilnic.

Bine de ştiut

Roşiile, ceapa, cartofii şi dovleceii nu se păstrează în frigider, ci doar la temperatura camerei, în caz contrar nu vor mai avea acelaşi gust. Nici pâinea nu trebuie băgată la frigider, deoarece se usucă.

Cât ţii produsele în frigider

Carne crudă 1-3 zile

Carne preparată 2-4 zile

Peşte proaspăt 1 zi

Peşte preparat 2 zile

Supe şi ciorbe 2-3 zile

Brânză proaspătă 2-3 zile

Brânză fermentată max. 30 de zile

Fructe şi legume 2-5 zile