Aşa citiţi eticheta produselor

1 2 jpg jpeg

“Puteţi mânca sănătos şi echilibrat de Sărbători, dacă citiţi cu atenţie eticheta şi respectaţi valorile calorice indicate de specialişti”, ne-a spus Corina Zugravu, medic nutriţionist.

Energia. Reprezintă kilocaloriile conţinute de un aliment, care te ajută să înlocuieşti energia consumată în timpul zilei.

Proteinele pot fi utilizate de organism şi pentru producerea de energie. Aportul energetic obţinut din proteine nu trebuie să depăşească 15% din energia zilnică, asigurat prin consumul de proteine de origine animală şi vegetală.

Glucidele/carbohidraţii provin din diferite surse, unele evidente, precum dulciurile sau ceaiul ori cafeaua de dimineaţă în care s-a adăugat zahăr. Altele sunt intrinseci, de exemplu zaharurile din fructe şi lapte.

Lipide/grăsimi. Este preferabil să optăm pentru cele nesaturate, adică acele lipide pe care le găsim în peşte gras, alune şi seminţe, avocado şi floarea-soarelui sau ulei de măsline.

Fibrele sunt importante pentru sănătate, ele asigurând senzaţia de saţietate, reţinerea apei în tubul digestiv şi un tranzit intestinal normal.

Sarea. Mulţi consumăm în jur de 9 g de sare pe zi – cu 50% mai mult decât consumul zilnic estimat. Excesul de sare a fost asociat cu tensiunea ridicată şi cu bolile cardiace.

Sodiul. Principalul furnizor de sodiu pentru organism e sarea de bucătărie. Valorosul sodiu natural se regăseşte în alimente de origine vegetală (fasole şi mazăre, cartofi, dovlecei, varză), precum şi în unele produse de origine animală (lapte, ouă, carne de vită).