Apa de băut expiră sau nu? Ce trebuie să ştii neapărat!

Esenţială pentru supravieţuire şi pentru menţinerea unei stări optime de sănătate, apa trebuie consumată în cantitate suficientă, cel puţin 1,5 litri pe zi, pentru a preveni deshidratarea. Şi calitatea apei este importantă, iar aceasta depinde inclusiv de modul în care este păstrată.

image

Apa filtrată, curată, nu expiră, însă este nevoie să fii atent la apa îmbuteliată. Recipientele de plastic au o dată de expirare menţionată pe sticle şi este necesar să ţii cont de ea. După această dată de expirare, calitatea apei este afectată, mai ales din cauza chimicalelor din plastic precum bisfenolul A (BPA) conţinute de recipiente.

Ce se întâmplă cu apa dintr-un recipient de plastic expirat?

Un studiu efectut de oamenii de ştiinţă de la Școala de Sănătate Publică Harvard a monitorizat o săptămână persoane care au consumat apă din sticle din policarbonat sau din material asemănător biberoanelor. S-a constatat că acestea au avut în urină un nivel cu două treimi mai mari a  bisfenolului A.

Apa îmbuteliată se poate altera şi dacă este transportată în condiţii de temperaturi înalte ori dacă este expusă razelor soarelui.

Citeşte şi: Ce se poate întâmpla dacă nu bei suficientă apă

Cât de sigură este apa de la robinet

„Deşi multă vreme s-a considerat că apa plată, îmbuteliată, este mai sigură şi mai sănătoasă decât cea de la robinet, în ultima perioadă, studiile au arătat că lucrurile nu stau deloc astfel. În afară de faptul că este mult mai scumpă, apa îmbuteliată prezintă şi un risc mai mare de a fi contaminată decât cea de la robinet. Evident, însă, că nici aceasta din urmă nu este o apă pură şi lipsită de riscuri, dar reprezintă totuşi cea mai bună opţiune cu condiţia de a se folosi un filtru de bună calitate. Vă încurajez să vă achizitionaţi un aparat pentru filtrarea apei astfel încât să aveţi acasă, în orice moment, apă filtrată, bună pentru consum, fără grija că aţi uitat să o cumpăraţi în drum“, afirmă Maria Martac, biolog, consultant în nutriţie.

Potrivit cercetătorilor, apa de la robinet tratată corespunzător este sigură pentru consum până la 6 luni dacă este consumată în condiţii corespunzătoare. Pentru acest lucru, alege sticle normale şi păstrează-le în locuri răcoroase, ferite de razele soarelui.