Ce se poate întâmpla dacă nu bei suficientă apă

1 shutterstock 1292227048 jpg jpeg

Deshidratarea poate cauza probleme de s─ân─âtate sau dezechilibre ├«n organism, atrag aten┼úia speciali┼čtii.

Te constipi

ÔÇ×Sistemul digestiv are nevoie de o cantitate adecvat─â de ap─â pentru a func┼úiona normal. Rolul lichidelor este acela de a da volum scaunelor ┼či de a ajuta la eliminarea acestora. Deshidratarea cre┼čte durata tranzitului intestinal. ├Äncetinirea tranzitului intestinal este ├«nso┼úit─â de crampe (dureri) abdominale. Totodat─â, constipa┼úia favorizeaz─â balonarea (acumularea de gaze) la nivelul tractului digestiv. Aceste manifest─âri sunt influen┼úate, pe l├óng─â deshidratare, ┼či de al┼úi factori, cum sunt: v├órsta, bolile asociate, tratamentele concomitente etc.ÔÇŁ, explic─â Dr. Apostoiu ┼×erban.

Ai migrene

Te confrun┼úi cu dureri de cap care persist─â multe zile? Poate fi vorba de cefaleea de tensiune, o durere de cap care, de┼či nu este intens─â, este suficient de sup─âr─âtoare ├«nc├ót s─â te ├«mpiedice s─â-┼úi desf─â┼čori activit─â┼úile zilnice. Speciali┼čtii spun c─â de vin─â pentru apari┼úia acestor nepl─âceri este consumul insuficient de ap─â, care afecteaz─â oxigenarea eficient─â a creierului. 

Ai dureri de rinichi

Un aport insuficient de ap─â poate duce la apari┼úia unei dureri persistente ├«n partea inferioar─â a spatelui ori chiar a unui disconfort ├«n timpul mic┼úiunii ┼či s├ónge ├«n urin─â, simptome specifice pietrelor la rinichi. Urina con┼úine 95% ap─â ┼či 5% s─âruri minerale, uree, acid uric, creatinin─â. ├Äntruc├ót rinichii filtreaz─â urina, un consum insuficient de ap─â poate duce la formarea pietrelor, care se blocheaz─â ├«n rinichi, dup─â care se opresc ├«n vezic─â. ├Än cazuri severe, deshidratarea poate duce la insuficien┼ú─â renal─â.

E┼čti obosit ┼či nu te po┼úi concentra

Cercet─ârile arat─â c─â ├«n deshidratarea u┼čoar─â inima trebuie s─â lucreze mai mult pentru a pompa oxigen ┼či substan┼úe nutritive ├«n celule. Asta duce la apari┼úia senza┼úiei de mole┼čeal─â, ├«mpiedic├óndu-te s─â-┼úi duci la ├«ndeplinire sarcinile zilnice. Un aport insuficient de ap─â ├«┼úi afecteaz─â ┼či concentrarea, sus┼úin speciali┼čtii. ├Änainte de o ├«nt├ólnire sau de o ┼čedin┼ú─â la locul de munc─â, asigur─â-te c─â ai o sticl─â de ap─â la ├«ndem├ón─â ┼či c─â bei constant din ea.

Deshidratarea, periculoas─â pentru copii

Dac─â cel mic nu are chef de joac─â, ud─â mai pu┼úin de 6 scutece pe zi, pl├ónge f─âr─â lacrimi, este posibil s─â fie deshidratat. Riscul de deshidratare este foarte mare mai ales la copiii care au diaree sau v─ârs─âturi. ├Än cazul ├«n care cel mic are scaune dese ┼či apoase, este foarte important ca p─ârintele s─â-i ofere c├ót mai mult─â ap─â, pentru a compensa cantitatea de lichide pe care corpul o pierde. Altfel, riscul de deshidratare este foarte mare.

Sfatul specialistului

Dr. Apostoiu ┼×erban, medic primar medicin─â de familie, Clinica Provita

Durerile de cap (cefalalgiile, migrenele) pot ap─ârea ca ┼či o consecin┼ú─â a deshidrat─ârii, printr-o contractare temporar─â a creierului, fenomenul fiind secundar unui deficit de ap─â (├«n deshidratarea hiperton─â sau hipernatremic─â), iar ├«n cazul pierderii preponderente de sare (deshidratarea hipoton─â sau hiponatremic─â) exist─â riscul producerii edemului cerebral. Intensitatea acestora poate varia ├«n func┼úie de gradul de deshidratare. Durerile de frunte, de ceaf─â sau ale p─âr┼úilor laterale ale capului sunt caracteristice migrenelor determinate de lipsa de ap─â. Dat─â fiind multitudinea cauzelor ce pot produce deshidratarea, precum ┼či multiplele complica┼úii posibile, tratamentul deshidrat─ârii trebuie ini┼úiat precoce.