Ai răcit? Iată dieta ta!
„Fie ca hrana să vă fie medicament”, era sfatul lui Hipocrate, părintele medicinei. Prin hrana potrivită putem preveni, dar şi trata unele probleme de sănătate, cum sunt infecţiile respiratorii des întâlnite în această perioadă a anului. Este dovedit că unele alimente pot combate eficient supărătoarele simptome ale răcelii şi ale gripei şi le pot scurta durata. Supa de pui eliberează căile respiratorii Aburii degajaţi de supa de pui caldă cresc temperatura la nivelul mucoaselor nasului şi gâtului, creând un mediu nefavorabil virusurilor, care „preferă” locurile uscate. În plus, supa de pui este o sursă bună de cisteină, un aminoacid natural, care se eliberează în timpul preparării.
Proprietăţile acestei substanţe au fost comparate cu cele ale unui alt compus prescris adesea în caz de bronşită sau alte infecţii respiratorii. Pentru ca supa să aibă cât mai multe calităţi vindecătoare, este bine să o „îmbogăţim” cu multe legume, în special cu morcovi şi ţelină.
Un alt mare beneficiu al supei de pui este că ne hidratează foarte bine, iar acest lucru este esenţial în stările gripale. Lichidele contribuie la dizolvarea mucusului în exces, care ne îngreunează respiraţia.
Carnea, peştele, nucile, alunele şi gălbenuşul sunt surse importante de zinc, mineral care este implicat în întărirea imunităţii. Unele studii au arătat că zincul reduce simptomele care însoţesc răceala şi gripa: congestia nazală, tusea, durerea de cap şi de gât.
La fel ca şi zincul, vitamina C este o armă imbatabilă care poate preveni, dar şi lupta eficient cu infecţiile respiratorii. Benefică în convalescenţă, vitamina C ne pune mai repede pe picioare şi ne fereşte de infecţiile bacteriene şi virale. Găseşti această vitramină în ardei gras, varză, broccoli, citrice, conopidă, kiwi, pătrunjel şi fructe de pădure.
Chiar dacă nu prea te împaci cu gustul şi cu mirosul lor, ar fi bine ca usturoiul şi ceapa să nu-ţi lipsească din meniu (mai ales) dacă ai răcit. Iată şi de ce! Usturoiul conţine o substanţă numită alicină, care are valoare antibiotică şi care poate preveni complicaţiile date de răceală.
Pentru a profita din plin de beneficiile acestui compus, consumă o dată la patru ore usturoi crud. Nu uita că prin preparare termică, această substanţă se poate pierde parţial. Şi ceapa te poate pune pe picioare dacă ai răcit, întrucât conţine compuşi cu acţiune antimicrobiană. Consumă cât mai des ceapă crudă, ideal sub formă de suc, din care consumi câte o linguriţă de trei ori pe zi.
Proteinele nu trebuie să lipsească din dieta unei persoane care a răcit, deoarece sunt implicate în producerea de anticorpi, molecule-cheie ale sistemului imunitar. Carnea este o sursă bună de proteine, însă alege-o pe cea slabă, precum cea de pui. Carnea prea grasă are efect contrar, scăzând rezistenţa în faţa bacteriilor. Îţi mai poţi procura proteine din soia, migdale, nuci şi din fasole.
Acizii graşi Omega-3 sunt un alt aliat al sistemului imunitar. Găseşti aceşti acizi în uleiul de măsline şi în peştele gras (hering, ton, somon).
Bea multe sucuri naturale de fructe şi legume. Acestea te vitaminizează şi
previn şi deshidratarea, mai ales dacă ai şi febră.
* Cafeaua şi alcoolul. Când eşti răcit sau ai gripă, este important să fii hidratat. De aceea, este indicat să eviţi cafeaua şi produsele pe bază de cofeină, dar şi alcoolul, care deshidratează.
* Dulciurile şi băuturile acidulate. Zahărul are proasta „reputaţie” de a încetini activitatea globulelor albe, ceea ce ne creşte vulnerabilitatea în faţa răcelii şi gripei.
: Consumă iaurt şi chefir, deoarece conţin probiotice, cu acţiune benefică în imunitate.
Dr. Corina Zugravu,
medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti
Mizaţi pe vitamina C!
Este bine de ştiut că vitamina C, principala responsabilă de apărarea antivirală, nu ne fereşte întotdeauna de răceli, dar dacă ajungem să le facem, vom avea o formă mai uşoară. De aceea, este mai important acum ca niciodată să consumăm surse bogate de vitamina C, alimente, nu suplimente, deoarece în hrană există şi alte substanţe nutritive care lucrează sinergic cu respectiva vitamină.
Printre alimentele care conţin vitamina C se numără: ardeii roşii, gogoşarii, varza (albă şi roşie), cătina şi porumbele (acestea din urmă sunt utile chiar făcute dulceaţă sau sirop).
Şi citricele, kiwi şi rodiile pot fi adăugate în perioada aceasta în dietă. Seara este bun un ceai de plante îndulcit cu miere, după o zi în care am fost expuşi, în spaţii închise, unui număr mare de virusuri respiratorii care circulă mult în sezonul rece.