7 alimente recomandate hipertensivilor
1. Alimente bogate în acizi graşi Omega-3
Dacă ai hipertensiune, acizii graşi Omega-3 trebuie să facă parte din dieta ta, deoarece sunt de folos în combaterea afecţiunilor cardiace, reducând riscul de a face infarct. Considerate grăsimi sănătoase, acestea contribuie la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, determină scăderea nivelului trigliceridelor, ajută la îmbunătăţirea ritmului cardiac şi micşorează riscul apariţiei aterosclerozei (blocarea arterelor). Include în meniul zilnic alimente precum somonul, tonul, sardinele, macroul, nucile, ouăle şi seminţele de in. Dacă este necesar, poţi folosi suplimente în cazul în care ai carenţe mari de acizi graşi Omega-3.
2. Alimente recomandate hipertensivilor: Banane
Bogate în potasiu, cu un gust dulce şi cu conţinut scăzut de sodiu, bananele contribuie la micşorarea tensiunii arteriale. Graţie conţinutului ridicat de potasiu, compensează deficitul pe care anumite medicamente antihipertensive îl pot provoca. Consumă-le ca atare, alături de alte fructe ori în amestecuri de cereale, sucuri naturale sau în prăjituri.
3. Spanac
Frunzele proaspete de spanac au un conţinut scăzut de calorii, dar bogat în fibre şi elemente nutritive precum potasiul şi magneziul, ideale pentru micşorarea şi menţinerea nivelului tensiunii arteriale. Recomandarea este să le consumi proaspete, în salate, pentru a-şi păstra proprietăţile intacte.
4. Alimente recomandate hipertensivilor: Avocado
Graţie conţinutului de acid oleic, potasiu şi acid folic, avocadoul are proprietatea de a scădea tensiunea arterială şi de a regla nivelul colesterolului, menţinând sănătatea inimii.
5. Ţelină
Tensiunea arterială ridicată poate fi scăzută cu ajutorul ţelinei, datorită ftalidelor – substanţe fitochimice, care au rolul de a relaxa ţesutul muscular al pereţilor arterelor, favorizând creşterea fluxului sangvin. O poţi consuma crudă, în salate sau sucuri de legume ori în mâncăruri preparate termic.
6. Alimente recomandate hipertensivilor: Sfeclă
În cadrul studiilor, s-a observat că sfecla poate determina o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. Acest lucru se întâmplă datorită nitraţilor pe care îi conţine, care au rolul de a relaxa vasele de sânge şi de îmbunătăţi fluxul sangvin. Bea zilnic un pahar de suc de sfeclă.
Recomandaţi ca aliment de bază în dieta hipertensivilor, morcovii conţin o cantitate mare de potasiu şi betacaroten, având un efect benefic asupra tensiunii arteriale crescute, reuşind să o normalizeze, reglând, totodată, funcţiile inimii.
Redu consumul de sare!
Una dintre cele mai întâlnite cauze care influenţează creşterea tensiunii arteriale constă în consumarea alimentelor cu un conţinut ridicat de sare. De aceea, este recomandat să mănânci cu moderaţie preparatele conservate, murăturile, să excluzi din meniu chipsurile, mezelurile, sosurile, alimentele de tip fast-food şi să foloseşti, în loc de sare, condimente pentru a da gust mâncării.
Bine de ştiut!
Îngrăşarea în exces poate duce la afecţiuni cardiovasculare ̶ obezitatea fiind una dintre cauzele răspunzătoare pentru apariţia hipertensiunii. Un stil de viaţă activ te ajută să reduci tensiunea. Practică mininum 30 de minute de exerciţii fizice în fiecare zi, de cel puţin 3 ori pe săptămână.