Noua dietă de post, „Muntele Athos”, bazată pe meniul călugărilor greci
Dacă slăbești, arăți mai tânăr și trăiești mai mult. Acesta este motto-ul noii diete de post mediteranean inspirată de călugării de pe Muntele Athos.
Știm de ani de zile despre beneficiile dovedite ale dietelor de inspirație mediteraneană, dar există acum o abordare noua și realizabilă pornită de la călugării greci de pe Muntele Athos și de dieta lor. Cercetările au arătat că în comunitățile lor restrânse, cancerul este aproape inexistent, accidentele vasculare cerebrale și stopurile cardiace sunt extrem de rare, la fel ca bolile neurodegenerative, Alzheimer și Parkinson. De asemenea, s-a dovedit că acești călugări trăiesc, în medie, cu câțiva ani mai mult decât bărbații din Grecia continentală.
Dieta mediteraneeană a fost întotdeaua recunoscută pentru efectul ei de prevenție a bolilor și de sporire a longevității. Foto: Shutterstock
Principiul central al dietei Muntelui Athos este un plan alimentar în care nu există numărarea caloriilor, iar mesele se bazează pe o dietă tipică țărănească grecească, cu o proporție mare de legume, fasole, fructe, nuci, cereale integrale și ulei de măsline.
Planul se concentrează pe un model de trei zile diferite de dietă, trei zile pentru „post”, trei zile pentru mâncare moderată și o zi de „sărbătoare”, în care poți mânca și bea orice dorești.
Pe tot parcursul procesului, ești încurajat să ai un aport ridicat de legume de sezon, pește și pui, și un aport moderat de vin roșu. Dieta Muntelui Athos este despre schimbarea modului în care mănânci și a relației cu alimentele și își propune să utilizeze beneficiile pentru sănătate ale dietei călugărilor într-un mod practic, care funcționează pentru noi, ceilalți.
Zilele de post sunt pentru a mânca exact așa cum fac călugării de la Muntele Athos. Ar trebui să rămâi la ceea ce este în esență o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi. Trei zile pe săptămână ar trebui să fie dedicate postului, de exemplu luni, miercuri și vineri.
Sunt complet interzise:
Lactate – lapte, brânză, unt, iaurt, smântână
Carne – carne de vită, porc, produse din carne
Pește sau crustacee – creveți, calmari, produse din pește
ouă
Chipsuri, prăjeli, produse de patiserie, plăcinte
Chips și alte gustări
Dulciuri, ciocolată și dulciuri
Zahăr și băuturi cu zahăr
Alcool
Uleiuri și grăsimi
Maioneza si sosuri grase pentru salata
Ce poți mânca
Nelimitat:
Legume (cu excepția avocado și cartofi)
Fructe
Ceaiuri din plante
Apă
Condimente, ierburi și piper
Cu moderație:
Cartofi
Paste
Cereale – orez, grâu bulgur, cușcuș, quinoa, orz, ovăz
Pâine – de preferință integrală
Biscuiți simpli, prăjituri de ovăz și grisine
Suc de fructe (nu mai mult de două pahare mici pe zi)
Avocado (nu mai mult de o jumătate de zi)
Leguminoase – mazăre, linte, fasole, fasole, fasole
Spray de măsline și măsline
Miere
Condimente și sosuri
Fructe uscate, nuci și semințe (nu mai mult de o mână pe zi)
Ceai și cafea (fără lapte sau zahăr)
Sare
3 zile de moderație
Zilele de moderație sunt mai variate decât zilele de post, dar dimensiunea porției este cheia. Trei zile pe săptămână ar trebui să fie dedicate alimentației moderate, de exemplu marți, joi și duminică.
Sunt interzise:
Carne roșie sau produse din carne – cârnați, burgeri, șuncă, slănină
Chipsuri, prăjeli, produse de patiserie, plăcinte
Zahăr sau băuturi cu zahăr
Chips și alte gustări
Dulciuri și dulciuri
Prajituri, biscuiti, cornuri si produse de patiserie
Se pot mânca
Nelimitat:
Fructe
Legume (cu excepția avocado și cartofi)
Ceaiuri din plante/fructe
Apă
Condimente, ierburi și piper
Cu moderație:
Cereale – orez, cușcuș, abia, ovăz
Leguminoase – fasole și linte
Nuci si seminte
Pâine – de preferință integrală
Biscuiți, prăjituri de ovăz și grisine
Cartofi
Avocado
Sucuri de fructe
Măsline și ulei de măsline
Miere
Iaurt grecesc
Lapte semi-degresat sau degresat
Brânză (o bucată mică)
Cantitate mică de unt
Ouă
Fructe de mare
Pui
Alcool (de preferință vin roșu, și nu mai mult de 2 unități pe zi)
Fructe uscate și nuci
Sare
Zilele de sărbătoare
O zi pe săptămână se poate face pauză ceea ce înseamnă, practic, răsfăț cu orice dorești. Este permis orice, de la carne roșie la alcool, atâta timp cât nu exagerezi. Ziua Sărbătorii este concepută pentru scăpa de sentimentul de pirivare pe termen lung.
Ziua sărbătorii ajută, de asemenea, la atenuarea sentimentelor de vinovăție, deoarece te poți bucura de mese cu prietenii, de petreceri, fără să te simți rău din cauza asta. O zi de sărbătoare pe săptămână, poate fi, de exemplu, sâmbăta.
Meniu pentru o săptămână tipitică
Luni (ziua postului)
Mic dejun: Măr înăbușit la cuptor, cu ovăz
Prânz: ardei prăjit, spanac și salată de portocale
Cina: Supa de dovlecei
Marți (Ziua Moderării)
Mic dejun: omletă cu pâine prăjită de secară
Pranz: Supa de coriandru si nuca de cocos
Cina: Pește la cuptor cu pătrunjel și ceapă
Desert: Salată de fructe cu ananas, fructe de pădure și mentă
Salata de fasole alba cu ceapa de primavară și pătrunjel
Miercuri (ziua postului)
Mic dejun: piersici la gratar
Prânz: supă marocană de morcovi și năut
Cina: Chilli cu fasole neagră
Joi (Ziua Moderației)
Mic dejun: iaurt grecesc cu granola si fructe
Prânz: Salată de macrou cu roșii cherry și fasole
Cina: pui asiatic poșat cu fasole verde
Desert: Pepene galben cu apă de trandafiri
Un tajin de legume cu morcovi, roșii și năut
Vineri (ziua postului)
Mic dejun: Muesli cu suc de fructe
Prânz: Salată de fasole albă cu ceapă și pătrunjel
Cină: Tajine de legume cu morcov, roșii tocate și năut
Sâmbătă (Ziua Sărbătorii)
În această zi, ar trebui să vă relaxați planul de dietă și să mâncați tipurile de alimente pe care le-ați mâncat înainte de a începe. Acesta este momentul perfect pentru mese, pentru coacere sau pentru a vă răsfăța cu dulciurile pe care le iubiți, amintiți-vă doar obiectivele și încercați să vă distrați fără să treceți peste bord.
Duminică (Ziua Moderării)
Mic dejun: Clatite cu banane
Prânz: Supă de pui cu morcov, cartofi dulci și țelină
Cina: Spaghete cu praz și dovleac
Desert: înghetata de banane