VIDEO: Călcâie crăpate? Iată soluţiile!

1 2 jpg jpeg

Mersul mult pe jos, statul în picioare, încălţămintea descoperită – toate favorizează uscarea şi crăparea pielii de la nivelul călcâielor. În prima fază, este o problemă deranjantă doar din punct de vedere estetic.

Însă, lăsate netratate, crăpăturile din piele pot duce la apariţia unor probleme de sănătate, aşa cum ne-a explicat doctorul dermatolog Anca Zbranca. Pentru menţinerea unor călcâie fine, există două tipuri de ritual: zilnic şi săptămânal. Ritualul zilnic

Ai stat toată ziua în aceleaşi sandale, ai picioarele obosite, iar pielea crăpată? Pregăteşte-ţi un lighean cu apă călduţă cu săpun lichid (nu fierbinte, deoarece deshidratează pielea) şi înmoaie-ţi picioarele timp de câteva minute. Şterge-le cu un prosop mai aspru, după care aplică o cremă hidratantă pe zonele cu piele îngroşată.

Poţi aplica o cantitate mai mare de cremă şi poţi îmbrăca picioarele în şosete pe parcursul nopţii, pentru a lăsa crema să acţioneze mai bine. În loc de cremă poţi folosi ulei de măsline.

1. Ca şi la îngrijirea zilnică, începe prin a-ţi înmuia picioarele într-un lighean cu apă călduţă, în care ai amestecat săpun lichid sau şampon.

2. După ce ţi s-a înmuiat pielea de pe călcâie, şterge-ţi picioarele şi îndepărtează pielea îngroşată cu ajutorul pietrei ponce sau a unei pile speciale. Ar fi mai indicat să foloseşti o perie sau o pilă mai puţin dură. Însă dacă foloseşti de mulţi ani piatra ponce, continuă cu ea, deoarece orice alt produs ţi se va părea că nu dă rezultate tot atât de bune.

3. După folosirea pietrei ponce, poţi aplica o mască cu scrub, pentru îndepărtarea în profunzime a celulelor moarte.

4. După ce te-ai clătit, aplică o cremă puternic hidratantă, specială pentru călcâie, sau una împotriva fisurilor, dacă ai călcâie foarte crăpate.

Călcâiele uscate, indiferent de vreme şi de încălţăminte, pot indica o funcţionare deficitară a glandelor sudoripare. De asemenea, o piele uscată şi îngroşată, însoţită de pete închise la culoare poate fi semn al unei leziuni de ordin malign. În acest caz, este important să te prezinţi imediat la medic, pentru investigaţii suplimentare.

Predispoziţia genetică spre călcâie îngroşate, care apare în copilărie ori în adolescenţă, poate fi ”îmblânzită” cu produse dermatocosmetice, din farmacie, care au în componenţă acid salicilic. Ulterior, după îndepărtarea porţiunii de piele îngroşate, medicul îţi va recomanda o cremă care cicatrizează.

,,Prin fisurile formate în călcâi intră cu uşurinţă microbi şi fungi, piciorul se suprainfectează. Cei mai atenţi trebuie să fie diabeticii şi persoanele cu vârsta înaintată. Aceste două categorii, din cauza mediului favorabil şi a imposibilităţii de a se apleca şi a-şi îngriji picoarele, sunt supuse unor leziuni suprainfectate greu de tratat", a spus medicul Anca Zbranca.