Iată cât cântăresc organele interne!

Prea multe kilograme? Scăderea în greutate, chiar și minoră, poate îmbunătăți tensiunea arterială, nivelul colesterolului și scăde glucoza din sânge, reducând în același timp riscul unor boli cronice, scrie Health Digest

Dar cât din greutatea naostră este, de fapt, data de grăsimea nesănătoasă? Potrivit Healthline, apa reprezintă peste jumătate din greutatea corporală, deși acest raport poate varia în funcție de sex și vârstă. În general, femeile și adulții în vârstă au o proporție mai mica de apă în corp.

Multe planuri de deite care țintesc scăderea în greutate, cum ar fi dieta keto, pun accentul pe arderea grăsimilor pentru a pierde kilogramele. Cu toate acestea, grăsimea reprezintă un procent mai mic din greutatea corporală totală în comparație cu apa, scrie publicația Healt Gigest. Deși se schimbă odată cu vârsta, limitele sănătoase pentru grăsime sunt, pentru femei un procent între 14% și 23,2%, iar un interval sănătos pentru bărbați este între 8% și 19,7%.

ficat jpg

Ficatul este cel mai mare organ intern și are cea mai mare greutate. Foto: Shutterstock

O parte din greutate este în mod obiectiv data și de organe.

Pielea și ficatul sunt printre cele mai grele organe, iar greutatea corpului uman și a organelor sale poate varia în funcție de mai mulți factori. Cu toate acestea, un studiu din 2001 publicat în revista Forensic Science International și-a propus să afle greutatea medie a anumitor organe umane.

Dintre organele studiate, ficatul, cel mai mare organ solid intern, conform Healthline, a fost cel mai greu, cântărind între 1.475 și 1.677 de grame, în medie. Următoarele organe cele mai grele sunt plămânii, cu plămânul drept în general cântărind mai mult decât cel stâng. Un plămân cântărește de obicei între 467 și 663 de grame.

Inima cântărește de obicei între 312 și 365 de grame. Fiecare rinichi cântărește aproximativ jumătate din aceasta, variind între 135 și 162 de grame. Splina este puțin mai ușoară – între 140 și 156 de grame – urmată de pancreas, care cântărește în general între 122 și 144 de grame.

Cel mai ușor organ măsurat a fost tiroida. Deși sănătatea tiroidei este crucială în reglarea hormonilor, tiroida cântărește în medie doar între 20 și 25 de grame, ceea ce înseamnă aproximativ greutatea unui șoarece. Pielea noastră, cel mai mare organ al corpului, nu a fost măsurată în cercetare. Cu toate acestea, un studiu separat din 2003 publicat în Nursing Times sugerează că reprezintă aproximativ 15% din greutatea corporală.

Prin urmare, atunci când ne cântărim, ar trebui să ne amintim și de aceste cifre, care formează greutatea noastră, împreună cu depozitele de grăsime.

Citește și Tipuri de cancer care se previn prin vaccinare