Cum te poate ajuta yoga dacă ai probleme cu somnul

1 2 jpg jpeg

Pe

ermen scurt odihna insuficientă, după cum avertizează cercetătorii de la Harvard, afectează gândirea, starea de spirit şi abilitatea de a reţine informaţii şi poate creşte riscul pentru diferite accidente. Pe termen lung consecinţele sunt şi mai grave şi includ obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare şi decesul prematur.

Un alt studiu recent confirmă că 7 nopţi consecutive de somn insuficient pat duce la peste 700 de mutaţii genetice. Dacă reuşim să ne înlocuim şi odihnim celulele vechi, bolile degenerative sunt fără doar şi poate următorul pas. Somnul de calitate, la fel ca şi mâncarea plină în nutrienţi sau exerciţiile fizice reprezintă nevoi de bază ale corpului.

Specialiştii recomandă între 7-9 ore de somn pe noapte pentru persoanele între 18-64 de ani şi 7-8 ore pentru adulţii peste 65 de ani. Dacă nu reuşeşti să te odihneşti cel puţin 7 ore pe noapte, ar fi cazul să-ţi schimbi stilul de viaţă şi să vizitezi un medic, deoarece această problemăar putea ascunde probleme la nivel psihologic. 7

Există numeroase modalităţi prin care putem reface ciclul de somn. O dietă echilibrată, exerciţiile fizice regulate şi utilizarea redusă a gadget-urilor electronice sunt un punct minunat de plecare.

Însă, studiile arată că activităţile meditative şi de relaxare cum este de exemplul yoga ne pot ajuta să ne odihnim mai profund. Iată câteva argumente solide, dovedite ştiinţific care poziţionează yoga în categoria celor mai bune remedii naturale de a ne rezolva problemele de somn.

Sistemul nervos este responsabil pentru somnul odihnitor din timpul nopţii, iar activitatea intensă a acestuia reprezintă principalul impediment împotriva somnului.

„Yoga, ce implică posturi fizice şi exerciţii de respiraţie, oxigenează şi creşte cantitatea de sânge ce ajunge în centrul de somn al creierului. Astfel sistemul nervos se calmează, iar ciclul de somn începe să se normalizeze. O parte din posturile recomandate pentru relaxarea sistemului nervos sunt uttanasana (postura capului la picioare), halasana (postura plugului) şi savasana (relaxarea completă pe spate). Însă exerciţiile de respiraţie cum sunt bhastrika sau sudarshan kriya yoga ar trebui evitate seara, deoarece acestea cresc nivelul energiei din corp şi prin urmare ne va fi greu să adormim apoi”, explică Adreea Lada, instructor yoga.

Stresul este problema secolului al XXI-lea. Poate îl considerăm o consecinţă normală pentru viaţamodernă, însă efectele sale nu ar trebui ignorate.

Stresul contribuie la creşterea tensiunii arteriale, a bolilor cardiovasculare, riscul de cancer şi unei pleiade de alte boli. Conform Asociaţiei de Probleme de Anxietate din America, 70% din persoanele intervievate care suferă de anxietate şi stres au probleme cu somnul. Mai mult, 54% dintre respondenţi au spus că problemele lor zilnice au crescut starea de anxietate referitoarea la adormit.

„Odihna profundă datorată exerciţiilor de yoga este atribuită abilităţii de a relaxa mintea prin focalizarea pe momentul şi pe activitatea în sine. Concentrându-ne atenţia asupra unui singur punct ne ajută să eliberăm energia blocată care ar putea cauza stresul. O soluţie foarte simplă pentru a elimina stresul constă în a petrece câteva minute înainte de somn realizând câteva poziţii de yoga uşoare pe salteluţa sau în pat”, adăugă Andreea Lada.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale yoga este efectul regenerator din toate aspectele vieţii. Lucrând la nivel energetic, noi hrănim celulele din interior, aducem vindecare în corpurile nevăzute şi astfel în plan fizic se elimină toxinele şi se revitalizează tot corpul până la nivel celular.

Exerciţiile de respiraţie ajută corpul să se oxigeneze, în timp ce mişcările uşoare de yoga au un efect calmant, care influenţează în mod pozitiv ciclurile de odihnă.

„O practică de yoga ne va îmbunătăţi starea nu doar pe parcursul zilei, dar va influenţa şi modul în care corpul nostru se va relaxa noaptea. Yoga se recomandă chiar şi înainte de somn, poziţii precum balasana (postura copilului), janu sirsasana (postura capului la picioare în şezut) sau baddha konosana (postra fluterului)”, completează Andreea Lada.

A reuşi să avem un somn de calitate poate fi o provocare atunci când avem prea multe lucruri în minte. Studiile confirmă că obiceiul nostru de a utiliza gadgeturile înainte de culcare contribuie la dificultăţile în a adormi.

Experţii recomandă să avem un ritual înainte de somn, care să nu implice alcool, cafeină, gadgeturi electronice şi prea multă gândire. Câteva poziţii de yoga integrate în rutina zilnică reprezintă un mod perfect pentru a reduce zgomotul mental din timpul zilei şi a relaxa corpul.