Cele mai importante greşeli despre mişcare pe care ar trebui să le eviţi

1 hervis clicksanatate ro jpg jpeg

Mişcarea fizică este sănătoasă şi fiecare om care, din punct de vedere medical, este apt ar trebui să o practice de câteva ori pe săptămână. Acestea fiind spuse, activitatea fizică vine la pachet cu multe mituri, legende şi informaţii care au fost deseori interpretate greşit.

Dacă vrei să te apuci de sport, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să vorbeşti cu o persoană avizată. Aşa cum nutriţionistul este cel mai în măsură să îţi dea sfaturi despre alimentaţia zilnică, acelaşi lucru este valabil şi în cazul sportului, unde ar trebui să apelezi la un antrenor certificat, care să îţi ghideze primii paşi. În acest fel, ai şanse mari să eviţi greşelile care ţi-ar putea pune în pericol sănătatea.

Exerciţiile cu greutăţi pot dăuna aspectului fizic

Există deseori teama că, atunci când faci sport folosind greutăţi sau cu mai mult decât greutatea propriului corp, musculatura se va dezvolta mult prea mult şi nu vei mai arăta aşa cum îţi doreşti. Acest mit este complet fals. În primul rând, musculatura nu se dezvoltă peste noapte, iar exemplele cu sportive foarte dezvoltate ascund în spate ani şi ani de muncă şi alimentaţie dedicate exclusiv acestui scop. Ceea ce exerciţiile cu greutăţi pot face este să îţi tonifieze mai bine corpul, să te ajute să ai o postură mai corectă, spre exemplu spatele drept şi umerii traşi, nu lăsaţi spre interior, iar rezistenţa corpului tău să fie, pur şi simplu, mai mare. Iar pentru asta nu ai nevoie de greutăţi mari, poţi începe cu un aparat pentru braţe mai tonifiate şi articulaţii mai puternice ale mâinilor, extrem de uşor de utilizat acasă, apoi poţi trece la o bandă elastică şi, poate, o minge medicinală şi o ganteră de 5 kilograme, odată ce ai căpătat puţină rezistenţă.

Poţi scăpa de grăsimea din anumite puncte cheie ale corpului

Pe scurt, pe înţelesul tuturor, dacă faci abdomene, crezi că scapi de grăsime şi colăcei. Fals. Exerciţiile pentru abdomene sunt extrem de bune, dar nu din motivul pentru care încerci să le faci. Ele nu te ajută să scazi în talie, ci îţi întăresc musculatura abdomenului, astfel obţinând o rezistenţă mai mare la efort. În schimb, ca să revenim la problema iniţială, atunci când vorbim despre grăsimea de pe corp, trebuie să ştii că ea nu poate fi eliminată localizat. Cât mai simplu spus, grăsimea se depune atunci când caloriile acumulate prin mâncare sunt mai multe decât cele arse prin mişcarea zilnică. De aceea, grăsimea este pusă pe corp în bucătărie şi tot de acolo se dă şi jos.

Dacă faci sport, poţi să mănânci ce vrei şi cât vrei

Aşa ajungem la acest capitol care vorbeşte despre un mit prost înţeles. Motivul pentru care sportul şi alimentaţia sunt atât de strâns legate este că ambele se referă, atunci când vine vorba despre greutatea ta, la numărul zilnic de calorii. Deşi este adevărat că atunci când faci sport, excesele alimentare ocazionale sunt un pic mai uşor de mascat, realitatea este foarte simplă. Dacă, prin alimentaţie, corpul tău primeşte mai multe calorii decât tu poţi elimina prin sport şi prin activitatea zilnică, vei câştiga în greutate.

Trebuie să ştii exact ce vrei, care sunt obiectivele tale, să îţi acorzi timpul necesar pentru a ajunge la ele, pentru că nicio schimbare nu se produce peste noapte; să respecţi regulile propriului tău organism, să îl asculţi şi să fii atentă la ceea ce îţi recomandă specialiştii avizaţi. Astfel, sportul practicat cu moderaţie şi alimentaţia echilibrată îşi vor produce efectele pe care ţi le doreşti şi le aştepţi.

Sursă foto: Andrea Piacquadio / Pexels