Vă doare spatele? Faceţi aerobic!

1 2 jpg jpeg

Medicina a găsit însă căi uşoare pentru a trata marele rău: întărirea muşchilor care susţin coloana, yoga, exerciţii Pilates (metodă care încorporează beneficiile aerobicului), ridicări de greutăţi, Tai Chi, injecţii cu ozon, laserul sau microbisturiul, informează revista italiană L’Espresso, citată de Agerpres.

Cauzele durerilor de spate sunt diferite: erori de poziţie, viaţă sedentară, supraponderabilitate, traume, uzură fizică, degenerări şi altele, care duc la compromiterea integrităţii structurilor osoase, cartilaginoase, ale tendoanelor şi musculare şi care alimentează în timp un cerc vicios în care durerea creşte şi devine tot mai dificil de tratat.

Cele mai potrivite sunt sporturile bazate pe aşa-numitul control motoriu, cu alte cuvinte întărirea musculaturii celei mai profunde, care susţine coloana şi bazinul.

De asemenea, yoga şi exerciţiile Pilates îşi bazează eficienţa pe antrenarea acestor muşchi (îndeosebi multifidus şi cvadrantul dorsal). Aceste exerciţii sunt mai eficiente în lombalgie persistentă, comparativ cu exerciţiile convenţionale moderate, şi reduc dizabilitatea, cu beneficii vizibile după un an.