Obiceiuri care te ajută să slăbeşti

1 2 jpg jpeg

Specialiştii ne atrag atenţia să nu facem greşeli care ne pot afecta silueta, dar mai ales sănătatea, cum ar fi să sărim peste prima masă a zilei, să nu ne hidratăm suficient, să dormim prea puţin sau să urmăm diete drastice. „Atunci când vrem să slăbim, este important să mâncăm regulat, să mâncăm încet şi fără să facem altceva în acelaşi timp, să nu ne ridicăm de la masă nici flămânzi, nici prea sătui, să nu existe nicio masă la care să nu consumăm vegetale în cantitate mare, să dormim suficient şi să bem multă apă. Şi, mai ales, să fim răbdători, pentru că durează până ajungem să vedem rezultate consistente şi care să reziste în timp“, spune dr. Corina Zugravu, medic primar în nutriţie şi igiena alimentaţiei.

Micul dejun este o prioritate

Medicii nutriţionişti subliniază că un mic dejun bogat în proteine şi fibre te ajută să menţii senzaţia de saţietate mai mult timp. Astfel, vei face alegeri alimentare mai potrivite pe parcursul zilei. Stai departe de covrigi, cerealele pline de zaharuri şi de produsele de patiserie, care te tentează la primele ore ale dimineţii.

Umple farfuria cu legume

La orice masă importantă a zilei, adaugă mai multe legume în dieta ta. O dată ce vei creşte aportul de legume, această decizie îţi va aduce rezultate bune dacă vrei să slăbeşti. Legumele sunt bogate în substanţe nutritive importante, care ajută corpul să se menţină sănătos şi energic. Conţin fibre, care te ajută să te simţi sătul mai mult timp. Începe cu paşi mici: adaugă o porţie de legume (150-200 g) la cel puţin una dintre mese pe zi, timp de o săptămână. Apoi, treptat, începe să incluzi legumele în tot mai multe preparate şi la cât mai multe mese, pe măsură ce te obişnuieşti cu gustul lor.

Ştiai că...

...durează aproximativ 20 de minute pentru ca semnalul de la stomac să ajungă la creierul tău, transmiţându-i că eşti sătul?

Nu sări peste mesele principale

Mesele regulate te ajută să previi mâncatul compulsiv. Dacă în timpul zilei nu mănânci echilibrat, la cină vei fi tentat să mănânci mai mult, iar această greşeală predispune la îngrăşare, mai ales că nutriţioniştii afirmă că la ultima masă a zilei ar trebui să mâncăm cel mai puţin. În plus, atunci când mergi la cumpărături, asigură-te că ai stomacul plin. Este o mare greşeală să intri într-un magazin alimentar atunci când îţi este foarte foame. Pregăteşte-ţi o listă şi încearcă să nu cumperi alimente sub impulsul momentului.

Mănâncă încet şi savurează

Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm încet, să mestecăm fiecare îmbucătură şi să savurăm mâncarea din farfurie. Încearcă să pui furculiţa jos, între îmbucături. Trucul cu furculiţa te ajută să mănânci mai încet, iar aşa vei descoperi o tactică simplă pentru a reduce caloriile. Un studiu american recent a arătat că, mâncând încet, vei observa că preparatele din farfurie au un gust mai bun.

Renunţă la alte activităţi când mănânci

Este esenţial să nu faci alte lucruri în timp ce mănânci, deoarece îţi pot distrage atenţia. Ştii cât este de dificil să te concentrezi la masă atunci când eşti implicat în mai multe activităţi, dar dacă mănânci în timp ce te uiţi la televizor, de exemplu, vei consuma accidental mai multe calorii decât ai nevoie în mod normal. Studiile au arătat că distragerea atenţiei la masă are efecte şi pe termen lung: vei mânca mai mult pe parcursul întregii zile.

Alocă suficiente ore pentru odihnă

Poate fi destul de dificil să respecţi un program fix de somn în fiecare noapte, în special când ai treburi de rezolvat. Dar dacă dormi 7-8 ore pe noapte, vei descoperi o modalitate uşoară de a încuraja pierderea în greutate. Somnul te ajută să ţii sub control hormonii precum leptina şi grelina, responsabili cu starea de saţietate şi cea de foame. Dacă nu dormi suficient, aceştia suferă un dezechilibru, iar o consecinţă nefastă este creşterea apetitului.

Bea apă din belşug

De multe ori se întâmplă ca senzaţia de foame să fie cauzată, de fapt, de sete. Acea „foame“ falsă te poate determina să iei gustări nesănătoase atunci când corpul tău vrea doar să se hidrateze.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Corina Zugravu, medic primar în nutriţie şi igiena alimentaţiei

Oamenii fac, de fapt, două greşeli atunci când vor să slăbească: în primul rând, vor să piardă kilograme extrem de rapid... nefiziologic de rapid. În al doilea rând, au impresia că, dacă au slăbit, nu e cazul să îşi mai controleze aportul caloric, de parcă excesul ponderal ar fi o boală infecţioasă, pe care, dacă ai făcut-o o dată, a doua oară nu te mai molipseşti. Nu este niciun mister: trebuie să ne ferim de alimentele dense caloric, adică cele cu multe calorii per gram. Tot ce este gras şi dulce bifează această caracteristică. Dacă vrem să pierdem în greutate, toate legumele trebuie consumate din abundenţă, deoarece nu au prea multe calorii. La fructe aş recomanda să evitaţi excesul de struguri dulci. Sunt extrem de bogaţi în glucoză şi, dacă îi mâncăm cantităţi foarte mari, au un aport major de calorii.