«Cum pot să slăbesc fără să-mi distrug sănătatea?»

1 2 jpg jpeg

Raportul între înălţime şi greutate în cazul tău pare a fi în limitele normale. Spun pare pentru că, în afară de greutatea efectivă, cea măsurată de orice cântar, foarte importantă este compoziţia corporală. Adică raportul între ţesutul adipos şi cel muscular. Pentru vârsta de 14 ani recomand o alimentaţie echilibrată cu un suficient aport proteic (în primul rând din peşte, pui şi vită). De evitat dulciurile în exces. Interzis fumatul, alcoolul şi drogurile de orice fel!

“Am fost diagnosticat cu o afecţiune a coloanei numită lordoză. Ce tratament îmi recomandaţi?”. Mihai, 17 ani.

Lordoza reprezintă o deviaţie a coloanei vertebrale cu convexitate anterioară şi apare prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Este normală doar în regiunea cervicală şi dorsolombară, dar devine anormală atunci când afectează o altă parte a coloanei vertebrale sau atunci când se accentuează lordoza fiziologică.

Netratată, această afecţiune se poate permanentiza, iar în momentul în care copilul încearcă să adopte o poziţie corectă, apar durerile de spate. Din cauza tonusului crescut al muşchiului psoas şi slăbirii tonusului muşchilor abdominali, bazinul cade înainte.

Tratamentul va urmări înlăturarea cauzelor care au produs lordoza, după care se va trece la redresarea bazinului şi echilibrarea trunchiului la noua poziţie. Acest lucru se obţine în principal prin kinetoterapie (gimnastică medicală) şi adjuvant: fizioterapie, masaj. Adresaţi-vă unui centru de recuperare!

image