Alimentele care te ,,pregătesc” de plajă
Expunerea prelungită la soare, fără un tratament al epidermei în prealabil, poate duce la rezultate mai puţin dorite, cum sunt arsurile solare, descuamări şi chiar la îmbătrânirea prematură a pielii. Pe lângă produsele cu factor de protecţie solară, care nu trebuie să-ţi lipsească din trusa de vacanţă, nu uita că şi alimentaţia are un rol important. Un aport adecvat de antioxidanţi, obţinuţi din alimentaţie, ajută la neutralizarea radicalilor liberi şi la prevenirea apariţiei problemelor pielii.
Betacaroten pentru un bronz de nota 10
Înainte cu 15-20 de zile de începerea mult-aşteptatului concediului încearcă să incluzi în alimentaţie legume şi fructe bogate în betacaroten şi în licopen (morcov, roşii, pepene galben, caise, ardei gras, spanac, salată verde, cartofi dulci, broccoli, papaia, pepene verde). Betacarotenul, care face parte din grupa compuşilor organici numiţi carotenoizi, oferă protecţie împotriva alergiilor solare şi a leziunilor de la nivelul pielii. În plus, betacarotenul ajută la obţinerea unui bronz frumos. La rândul său, licopenul (care reduce răspunsul inflamator) ,,protejează” pielea împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele pielii. Vitamina E, aliat împotriva îmbătrânirii pielii
Din ,,dieta” de dinainte de plajă nu trebuie să-ţi lipsească alimentele bogate în polifenoli, antioxidanţi care ajută la reducerea inflamaţiei pielii şi care pot proteja, dar şi atenua intensitatea arsurilor cauzate de razele soarelui şi de radiaţiile ultraviolete. Bogate în polifenoli sunt legumele verzi (broccoli, varză, spanac, fasole, salată), fructele galbene (piersicile, caisele, mango) şi cele de pădure (afine, coacăze negre, afine, mure). Beneficii pentru un bronz fără probleme aduc şi alimentele bogate în vitamina A şi E, care pot oferi protecţie pielii împotriva efectele nocive ale soarelui. Vitamina A ajută la prevenirea cancerului de piele, dar şi la o cicatrizare mai rapidă, în timp ce vitamina E întârzie procesul de degradare şi îmbătrânire a pielii expuse mai mult timp la soare. Din alimentaţie: vitamina A (ficat, brânză, gălbenuş de ou), vitamina E (unt, produse lactate, ulei de peşte, ulei de rapiţă, ulei de floarea-soarelui, nuci, alune, arahide).
Mineralele care protejează pielea
Dintre minerale, seleniul şi zincul sunt cele pe care trebuie să le incluzi în ,,cura" de dinainte de concediu. Cele două protejează pielea împotriva arsurilor solare, favorizează bronzul uniform şi încetinesc îmbătrânirea cutanată. Studiile în domeniu au arătat că seleniul ajută la prevenirea cancerului, inclusiv a celui cauzat de expunerea excesivă la soare. Mineralul se găseşte în carne, în legume, în fructele de mare, dar şi în cerealele integrale. Aportul de zinc îl poţi obţine dacă incluzi în alimentaţie fructele de mare (stridii, scoici), peştele, gălbenuşul de ou, drojdia, nucile şi pâinea integrală.