De ce sa combini intotdeauna ouale cu legume! Fac minuni in corpul tau
Stiai insa ca cel mai eficient fel de manca ouale este alaturi de legume? Combinatia dintre cele doua are efecte nebanuite asupra organismului.
Ouale faciliteaza absorbtia de caroten, piggmentul care care da culoarea legumelor. In combinatie cu legumele proaspete, isi dubleaza beneficiile si ajuta la slabire.
6 motive să mănânci ouă
Bogate în substanţe nutritive
Ouăle, spun nutriţioniştii, sunt printre alimentele cele mai sănătoase şi pline de nutrimenţi. Aşadar, pe lângă vitamine şi minerale (calciul, folaţi, vitamina E, fier, potasiu, zinc), au proteine de calitate superioară, grăsimi bune şi alte substante benefice sănătăţii. Astfel că un ou mare conţine 77 de calorii cu 5 grame de grăsimi şi carbohidraţi şi 6 grame de proteine de calitate.
De reţinut! În gălbenuş se regăsesc aproape toţi nutrimenţii, iar în albuş doar proteine. Mâncate împreună îţi asiguri aproape toate substanţele de care are nevoie corpul uman.
Cresc colesterolul „bun“ (HDL)
Mulţi se feresc să mănânce multe ouă deoarece conţin mult colesterol. Specialiştii spun că un ou de dimensiune mare conţine 212 mg de colesterol. Faţă de alte alimente este destul de mult. Cu toate acestea nu trebuie să tragi concluzia că dacă are colesterol o să-l crească şi pe cel „rău“ de tip LDL.
Ştiai că...
...ficatul produce colesterol în fiecare zi, dar şi tricegliceride? Aceste grăsimi din sânge sunt vitale pentru organism. Astfel că dacă vei consuma alimente ce au colesterol, ficatul va produce mai puţin această substanţă, iar dacă nu mănânci astfel de grăsimi, ficatul va produce mai mult.
Unele studii relevă faptul că într-adevăr ouăle cresc colesterolul „bun“(HDL) şi l-ar modifica pe cel „rău“ (LDL), transformându-l într-un tip de colesterol care nu ar duce la creşterea riscului de boli cardiovasculare. În urma unei cercetări ştiinţifice s-a descoperit că un consum de 3 ouă pe zi reduce rezistenţa la insulină, creşte HDL-ul, iar particulele LDL au crescut în dimensiune la cei care sufereau de sindromul metabolic (sindromul rezistenţei la insulină). De asemenea, s-au efectuat mai multe studii pentru a vedea dacă un consum regulat de ouă creşte sau nu riscul de boli ale inimii. Rezultatul a fost că nu. Totuşi alte studii spun că bolnavii de diabet prezintă risc pentru aceste boli ale aparatului cardiovascular.
Au proteine de calitate
Aceste proteine sunt formate din aminoacizi interconectaţi între ei. Pentru a construi proteine corpul foloseşte circa 21 de aminoacizi. 9 dintre aceşti aminoacizi care sunt esenţiali pentru organism nu pot fi produşi de corp astfel că trebuie luaţi din alimentaţie. O proteină de calitate este aceea bogată în aminoacizi esenţiali, iar o sursă de proteină care le conţine pe toate aceste substanţe în valorile potrivite reprezintă o sursă bună de proteine. Aşadar nu ocoli ouăle.
Bune pentru sănătatea creierului
Ouăle conţin colină, un nutriment care de multe ori este grupat cu cele din familia B-urilor. Colina este o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor graşi, anumitor acizi aminaţi, dar şi a glucozei. Tot ea combate depunerea colesterolului pe pereţii arterelor şi ajută la eliminarea toxinelor. Această substanţă ajută la sintetizarea unui neurotransmiţător numit acetilcolină şi face parte din membranele celulare. Un ou mare conţine 113 mg de colină.
Un deficit de colină poate duce la boli ale ficatului, tulburări neurologice şi la apariţia bolilor de inimă. Cele mai bune surse de colină sunt gălbenuşul de ou şi ficatul de vită. Colina te ajută să ai o memorie bună. De asemenea, este benefică în hipertensiunea arterială, ulcer, aterosceroza, dar poate contribui şi în tratarea alcoolismului şi a cirozei hepatice. Dacă eşti stresat, consumul de ouă îţi poate fi de folos.
Protejează sănătatea ochilor
În ouă există două substanţe antioxidante: luteina şi zeaxantina. Ele se regăsesc în gălbenuş. Specialiştii spun că reduc riscul de cataractă şi degenerare maculară. Cei doi antioxidanţi tind să se acumuleze în retină, partea senzorială a ochiului. Cercetătorii au demonstrat că dacă se consumă 1.3 gălbenuş pe zi, timp de 4-5 săptămâni, va creşte nivelul de luteină din sânge cu 28-50%, iar cel al zeaxantinei cu 114-142%.
Sunt săţioase
Pentru că au proteine, grăsimi bune şi foarte puţini carbohidraţi nu ţi se va face foame imediat, ba chiar te ajută să scapi de grăsimile saturate. Cumpără ouă de la persoane de încredere, nu din supermarket deoarece găinile respective nu au fost hrănite cu alimente naturale şi astfel compoziţia ouălelor a suferit modificări din punct de vedere nutriţional.