Cum scapi de picioarele umflate

1 2 jpg jpeg

Problemele cu circulaţia sunt, în general, de natură ereditară, însă există şi o serie de factori care contribuie la umflarea picioarelor pe timpul verii, cum ar fi sedentarismul, vârsta înaintată, kilogramele în plus şi statul în picioare pentru mult timp. Ce poţi face pentru a evita neplăcerile şi a reveni la senzaţia de picioare uşoare?

Nu uita să faci mişcare

Nu e nevoie să devii sportiv de performanţă, important e să introduci mişcarea în viaţa ta, spun medicii. Mersul pe jos sau pe bicicletă şi înotul sunt câteva sporturi care stimulează circulaţia sângelui şi se recomandă a fi practicate de 3 ori pe săptămână, câte o jumătate de oră. Pe de altă parte, pentru a nu fragiliza venele, e bine să eviţi sporturile care implică sărituri şi apăsarea dinamică a piciorului de sol, precum tenisul sau joggingul.

Îmbracă-te confortabil

Hainele cu efect de comprimare precum colanţii şi şosetele prea strânse pe picior trebuie lăsate deoparte în perioadele calde. De asemenea, e indicat să renunţi la tocurile foarte înalte şi să te îndrepţi spre încălţări cu tocuri joase (3 cm).

Nu sta mult într-un loc

Dacă meseria ta presupune să stai mult în picioare sau, dimpotrivă, pe scaun, ori dacă mergi timp îndelungat aşezat în mijloace de transport, nu uita să te mişti. Căldura dilată venele şi face sângele să stagneze, aşa că e necesar ca, la fiecare oră, să faci câţiva paşi şi să îţi întinzi picioarele.

Fructele şi legumele crude îţi sunt aliate

Vitaminele A, C şi E sunt prietenele picoarelor uşoare, aşa că profită de fructele şi legumele verii. Ardeiul gras roşu, morcovii, varza, spanacul, dovleacul, păpădia, pătrunjelul sunt alimentele pe care e bine să le consumi mai des, asezonate cu suc de lămâie şi ulei de măsline sau de rapiţă. Consumă, de asemenea, în fiecare zi, kiwi, măceşe, cătină, cireşe, citrice sau pepene galben. Evită alcoolul şi condimentele în exces. Renunţă la prăjeli şi consumă, în schimb preparate din leguminoase fierte (mazăre, năut, linte, fasole, boabe de soia). Hidratarea este foarte importantă, aşa că în zilele calde bea cea puţin 2 litri de apă. Şi limonada este un lichid extrem de hidratant: într-un pahar cu apă, stoarce o lămâie, adaugă câteva frunze de mentă tocate şi 1 linguriţă de miere, amestecă bine şi bea imediat. În plus, îţi poţi administra un supliment alimentar venotonic care să conţină vitaminele de mai sus, plus ardei iute sau castan sălbatic. Venotonicele reglează funcţionarea sistemului circulator şi reduc inflamaţiile şi durerile.

Încearcă drenajul limfatic

Pentru a accelera circulaţia limfatică şi a favoriza eliminarea toxinelor, poţi încerca drenajul limfatic. Această procedură atenuează inflamaţiile articulare, stimulează circulaţia sangvină şi previne deshidratarea ţesuturilor. Drenajul limfatic se face de către medici specializaţi, o şedinţă durează aproximativ 1 oră şi se efectuează în general de 4-5 ori pe săptămână, timp de cel mult 1 lună. Acasă, îţi poţi masa picioarele înainte de culcare, cu apăsări uşoare, de jos în sus.

Atenţie! Picioarele umflate pot fi un simptom în bolile de inimă, afecţiuni renale sau tromboză. Trebuie să discuţi cu medicul tău dacă, pe lângă picioarele umflate, ai dureri în piept, simţi greutate la respiraţie sau tuşeşti cu sânge.